Editura Evenimentul si Capital

AVEREA pierdută, AFACERILE ratate, TESTAMENTUL şi MOȘTENITORII lui Dinu Patriciu. CUI rămân BANII şi DATORIILE celui care a fost cel mai bogat român

14-08/patri-465x390
Autor: | | 63 Comentarii | 10781 Vizualizari

Dinu Patriciu se afla în proces de divorț cu nevasta sa, Dana Patriciu. După un an de procese, Judecătoria Buftea a respins cererea de divorț a celui care a fost cel mai bogat om din România. Potrivit legislației, la succesiune, jumătate din avere va reveni soției lui Patriciu. Acesta a lăsat însă și un testament, care urmează să fie deschis în curând și în care ar urma să se hotărască soarta celeilalte jumătăți a averii fostului miliardar. Averea sa a fost evaluată anul trecut la numai 260 de milioane de euro, după ce în urmă cu câțiva ani numai afacerea Rompetrol se estima că îi adusese peste un miliard de euro.


Dinu Patriciu a murit. Omul de afaceri avea 64 de ani şi era bolnav de cancer. Familia: Cauza decesului, o infecţie pulmonară


Omul de afaceri avea două fiice, Ana și Maria.

Iată cum și-a constuit averea unul dintre cei mai mari oameni de afaceri pe care i-a avut România.

Potrivit site-ului actualului său business imobiliar, Dinu Patriciu Global Properties, până în 1998, omul de afaceri dezvoltase şi vânduse peste 40.000 mp de spaţii rezidenţiale şi de birouri moderne, el fiind şi unul dintre principalii achizitori de terenuri, mărturie stând şi azi 4,4 ha de teren în zona Străuleşti, cumpărate atunci.

„Chestia cu primul milion de dolari e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că într-adevăr cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, și după aia încep să se acumuleze mult mai ușor, deoarece capitalismul se bazează pe un vechi proverb românesc - ban la ban trage. Nu e deloc liric, așa e realitatea“, povestea Patriciu. Din 1994 până în 2000, perioada de aur, la propriu, a presei româneşti, omul de afaceri a fost acţionar şi o vreme administrator al firmei care edita cotidianul „Ziua“, alături de Sorin Roşca Stănescu, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi. De fapt, diversitatea afacerilor din acea perioadă este atât de mare, încât nu ar fi suficient spaţiul acestui material doar pentru a menţiona firmele în care a avut acţiuni. Tot de atunci, din 1995, datează şi primele legături cu lumea petroliştilor, însă e vorba doar despre shipping şi export-import.

Achiziția Rompetrol

Miliardul Rompetrol Deja internaţionalizat, asociat în diverse combinaţii cu parteneri occidentali şi proprietar de off-shore-uri, Patriciu a încercat prima oară să cumpere rafinăria Petromidia în 1997 - fără succes. În 1998, achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol SA, de la administratori şi salariaţi, făcându-şi debutul ca petrolist. Având vehiculul adecvat, a cumpărat mai întâi rafinăria Vega şi apoi, în 2001, rafinăria Petromidia, valoarea totală a contractului de privatizare fiind de 615 mil. dolari.

Odată cu Rompetrol şi expunerea publică implicită, se relevă şi o altă faţetă a personalităţii omului de afaceri. S-a implicat total în businessul petrolier, reuşind să administreze excelent o afacere complicată şi făcând pasul de la antreprenor la manager.

„Instinctul antreprenorial al lui Dinu Patriciu se trezea mai ales când era vorba despre imobiliare“, ne spune un fost partener de afaceri care a dorit să rămână anonim. Dovadă stă şi faptul că la preluarea Petromidia, Patriciu visa să dezvolte un mega-parc industrial şi tehnologic pe terenurile de lângă rafinărie. După exitul parţial din Rompetrol – a vândut 75% din acţiunile sale companiei kazahe KazMunaiGaz contra a 1,6 mld. dolari – a avut, practic, şi banii necesari investiţiilor imobiliare. „Cred că atunci când, după ce a reconstruit Petromidia şi a reuşit să o vândă la un preţ spectaculos, a fost cel mai fericit“, ne declară Sorin Roşca Stănescu.

Cash pe vremea lipsei finanţărilor „Păi, cum altfel? Tu nu ştii din ce se fac cei mai mulţi bani? Imobiliare, petrol şi avioane“, îi spunea despre cum investeşte unei colege de la Capital, Dinu Patriciu în timpul unui interviu postvânzare Rompetrol. Mai elaborat, filosofia sa de business reiese din declaraţia următoare, făcută în 2009: „Cumpăr, dezvolt şi apoi vând. Venture-capital. Asta am făcut toată viaţa. Asta se va întâmpla cu toate investiţiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie“.

Paradoxal, imediat după vârful carierei sale de afaceri, a început şi declinul. Trustul Adevărul, în care a investit în jur de 60 mil. euro şi la care a renunţat anul trecut, fără ca să fie făcut public vreun preţ al tranzacţiei. Eşecul s-a produs nu pentru că n-ar fi fost bani, ci pentru că au fost prea mulţi. Pur şi simplu, accesul facil la buzunarele largi ale patronului a condus la investiţii nesănătoase, neadecvate la realitatea din piaţa media.

La fel mic.ro şi Minimax, afaceri falimentare, care i-au adus în final datorii de 265 mil. euro. Probabil că nu s-ar fi apucat niciodată de afacerea de retail, dacă nu ar fi fost criza imobiliară. Argumentul care l-a convins, pomenit deseori de el, a fost că în criză era foarte ieftin şi facil să obţii sute de spaţii cu vad comercial. El vroia 2.000. Deseori schimbarea subită de inspiraţie în afaceri este pusă pe seama „camarilei“ ce s-a adunat în jurul său, însă lucrurile sunt mai complicate. „Şi mărirea, şi decăderea ţin de trei împrejurări.

Conjunctura economică şi politică; talentul omului de afaceri şi forma în care el se află; oamenii pe care îi are în subordine, adică echipa. Aşa a reuşit când a reuşit şi aşa a pierdut când a pierdut“, explică Roşca Stănescu. Alţi colaboratori spun că, odată ajuns cel mai bogat român, Patriciu s-a schimbat. „Zbura, dar era de înţeles, reuşise lucruri pe care nimeni nu le mai reuşise în România. Era, deja, în altă ligă şi poate unii dintre noi nu mai eram la fel de competitivi“, ne declară Luiza Şarpe, director de comunicare la Rompetrol până în 2008.

Curs VALUTAR, 24 mai! Ce SURPRIZA! Nimeni nu se astepta la asta! Ce s-a intamplat, chiar inainte de weekend

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI