Averea neştiută a lui Dedu, şeful Direcţiei Transporturi de la Primăria Capitalei

Averea neştiută a lui Dedu, şeful Direcţiei Transporturi de la Primăria Capitalei

Şeful Direcţiei Transporturi din PMB locuieşte în vila trecută pe numele tatălui şi ţine în curte maşina firmei la care a lucrat înainte de a veni la Primărie

La prima "citire", declaraţiile de avere şi de interese ale lui Ion Dedu, director general în Direcţia Transporturi a Primăriei Municipiului Bucureşti, sunt imaculate. Omul are un apartament de 60 de metri pătraţi în cartierul Militari şi două maşini, cumpărate în 2007 şi 2008. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au mai mult de lucru în acest caz.

Conacul de pe lac

Cine face o plimbare pe malul lacului Buftea, în Crevedia, satul Samurcaşi, poate vedea cu ochii lui că directorul din primăria lui Sorin Oprescu "se ţine" cu mult mai bine decât o arată declaraţia. El locuieşte, împreună cu familia, într-o vilă somptuoasă, chiar pe malul lacului, un adevărat conac, cu grădină şi garduri înalte. Vila, cu amenajări cu tot, "face" între 150.000 şi 200.000 de euro, spun cunoscătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În curte sunt parcate două autoturisme de lux, un al treilea făcându-şi veacul la poarta casei. Aici stă cu adevărat Ion Dedu, director în Primărie.

În numele tatălui

Am chestionat vecinii, atât pe cei de proximitate, cât şi pe aceia de la mai mult de zece case distanţă, dacă ştiu unde locuieşte domnul Dedu Ion. Cu toţii ne-au indicat casa cu garduri înalte de pe malul lacului. L-am întrebat apoi pe un sătean, om de-al locului, dacă nu cumva acea casă este a lui Vasile Dedu, tatăl lui Ion. Acesta ne-a răspuns: "Nu, nea Vasile are casa în Crevedia, nu în Samurcaşi. Asta de aici e a lui Ion, feciorul lui Vasile".

Întrebarea noastră nu e una fără temei. Întregul domeniu e trecut pe numele tatălui, Vasile Dedu, un pensionar în vârstă de 67 de ani. Vasile Dedu, fost muncitor la Laromet, are şi casa sa, proapăt renovată, în satul Crevedia.

Consătenii ni l-au descris drept un om muncitor şi gospodar, care se îndeletniceşte cu creşterea animalelor. Angajaţii Primăriei Crevedia ne-au confirmat că Vasile Dedu este proprietarul ambelor case, dar au zâmbit până la urechi când i-am întrebat dacă Vasile şi-a înălţat vila de lângă lac din banii câştigaţi din creşterea animalelor.

Directorul "sfinţeşte" firma

Ion Dedu a fost, mulţi ani, director de infrastructură în Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB). A demisionat în 2006 şi a trecut "în privat", asociat şi director general la Urban Proiect Grup SRL. Acolo a stat până în 2008, când a fost numit director executiv în Direcţia de Transporturi a PMB.

Declaraţia lui de interese este imaculată - Dedu nu are acţiuni, nici funcţii în firme private. Urban Proiect Grup a prosperat odată cu sosirea lui Dedu în firmă, iar afacerile au crescut şi mai abitir după ce acesta s-a instalat director la Primărie, chiar dacă, în acte, el şi-a vândut acţiunile în 2008. Dacă în 2006, Urban avea o cifră de afaceri de 270,4 mii lei, în 2007 aceasta a crescut la 3,7 milioane de lei.

După plecarea lui Dedu la Primărie, afacerile "au sărit" la 5,77 milioane lei, iar numărul salariaţilor a crescut de la 7 la 17. Trendul crescător s-a menţinut şi în 2009 - 7,6 milioane de lei cifră de afaceri şi 20 de salariaţi.

Urban Proiect nu a avut niciodată contracte direct cu Primăria, dar surse din cadrul instituţiei ne-au informat că aceasta ar fi efectuat mai multe lucrări în subantrepriză, pentru contracte ale Primăriei. Ion Dedu susţine că nu a păstrat nicio legătură profesională cu Urban Proiect Grup, chiar dacă administratorul firmei, Vlad Zamfir, i-a pus pirostria la nunta din toamna acestui an: "Zamfir este naşul meu de cununie, dar sunt lucruri pe care eu le despart. Eu am plecat din Urban Proiect în 2009 şi mi-am văzut de drumul meu".

BMW-ul din bătătură

Dedu a încurcat explicaţiile despre maşinile din curtea vilei. După ce a precizat că e curtea tatălui, nu a sa, Dedu ne-a spus că el i-a găzduit naşului său una dintre maşini. Maşina nu e însă a naşului, ci a Urban Proiect SRL.

Dialog

EVZ: Vă rugăm să priviţi poza acestei maşini. Am văzut-o în curtea dvs. de mai multe ori! Ion Dedu: Nu este la mine în curte, este curtea tatălui meu.

Ştiţi a cui este maşina?Da, este a lui Vlad Zamfir (naşul de cununie şi acţionarul Urban Proiect - n.r.).

Nu este a lui Vlad Zamfir, este înregistrată pe firma Urban Proiect (cea cu care Dedu nu mai are nicio legătură - n.r.).M-a rugat s-o ţin în curte, atâta tot.

"E clar că şi eu, în decursul timpului, am contribuit la casă, dar asta este problema mea. Casa am terminat-o după trei ani, în 2007. Eu tot ce-am făcut, am făcut prin muncă." ION DEDU, director în PMB INCREDIBIL

Toată familia lui Dedu face acum afaceri, numai el nu Dacă Ion Dedu este "imaculat" la capitolul interese, nu acelaşi lucru se poate spune despre tatăl său. Acesta s-a decis, la 66 de ani, "să evadeze" din agricultură şi să intre în lumea afacerilor. El a devenit acţionar majoritar, în 2010, în două firme. Prima dintre acestea este o agenţie imobiliară, care intermediază vânzarea de clădiri şi terenuri în Bucureşti. Cea de-a doua are ca obiect programe de "after-school" şi a fost înfiinţată în Buftea, împreună cu Dana- Mihaela Moca, cea care i-a devenit noră anul acesta. Niciuna dintre firme nu are în acte vreo legătură cu directorul Ion Dedu.