Averea lui Elon Musk a avut mult de suferit ca urmare a problemelor continue ale Tesla.
Cu o avere estimată la 340 de miliarde de dolari, directorul general al Tesla părea de neatins, deoarece deținea primul loc în Bloomberg Billionaires Index în noiembrie 2021. În acel moment, el era de peste trei ori mai bogat decât Warren Buffett.
De atunci, averea netă a lui Musk a scăzut semnificativ; la închiderea de marți, aceasta era de doar 178 miliarde de dolari. Principalul vinovat a fost acțiunea Tesla, care a scăzut cu 62%, până la 157 de dolari, de la un vârf ajustat la divizare de 415 dolari în 2021.
Capitalizarea de piață a Tesla a scăzut de la peste 1.200 de miliarde de dolari la mai puțin de 500 de miliarde de dolari, ca urmare a scăderii prețului acțiunilor. Având în vedere că o parte considerabilă din averea lui Musk provine din participația de 13% pe care o deține la producătorul auto, declinul a avut un impact negativ semnificativ asupra valorii sale nete.
Averea lui Elon Musk în ianuarie
Comparativ cu colegii săi din clubul celor cu 12 cifre, începutul de an al lui Musk a fost, de asemenea, dezastruos. Cu o avere de 229 de miliarde de dolari în ianuarie, el era cea mai bogată persoană de pe lista de bogați a Bloomberg. Cu toate acestea, de atunci, averea sa netă a scăzut cu 51 de miliarde de dolari, sau 22%.
Directorul general al Tesla și SpaceX se află în prezent pe locul al treilea în ceea ce privește averea, după Jeff Bezos de la Amazon și Bernard Arnault de la LVMH. Mark Zuckerberg de la Meta este pe cale să îl depășească și el.
În plus, dintre cele mai bogate 11 persoane din lume, Musk este singurul a cărui avere netă a scăzut în acest an. Comparativ cu toți ceilalți de pe listă, el a pierdut mai mulți bani pe hârtie - chiar și Zuckerberg a câștigat aproape 50 de miliarde de dolari, după toate scandalurile Meta din ultimii ani.
Pe măsură ce îngrijorările legate de Tesla au crescut, acțiunile companiei au scăzut recent. În weekend, Musk a informat personalul că peste 10% din forța de muncă globală a companiei va fi concediată, un semn că piața vehiculelor electrice este în declin.
A redus prețurile la mașini
Constructorul auto a făcut reduceri de prețuri care ar putea reduce marjele sale de profit și a livrat clienților mai puține mașini decât se anticipase în trimestrul precedent.
În plus, Musk se luptă cu o concurență dură din partea rivalilor chinezi, precum BYD, care este susținută de Warren Buffett, și a subliniat în repetate rânduri efectele negative ale creșterii ratelor dobânzilor asupra cererii consumatorilor, potrivit businessinsider.com.
Averea lui Musk nu depinde în totalitate de Tesla. În plus, el deține aproximativ 79% din X, în urma achiziționării Twitter în 2022 și a rebranduirii acesteia anul trecut. SpaceX este o companie de explorare spațială evaluată la 180 de miliarde de dolari în decembrie. El deține aproximativ 42% din companie.