Aventurile unui preot cu biserica in curtea casei

Dupa 1989, mai multi preoti ortodocsi au incercat, din varii motive, sa se declare independenti sau sa-si faca lacasuri de cult in paralel cu Biserica Ortodoxa Romana.

Primul care a reusit acest lucru este fostul preot Claudiu Mihail Vasilache. El si-a ridicat o biserica in curtea casei sale din Secuienii Noi, judetul Neamt.

Viata preotului Claudiu Vasilache este plina de peripetii, un adevarat roman. Nascut in 1970, fostul preot a absolvit seminarul teologic, iar in 1991 s-a casatorit cu Daniela Sturza. In acelasi an, a fost hirotonit de PS Eftimie in Parohia Dragomiresti, judetul Vaslui, din Eparhia Romanului si Husilor.

Conform Pr. Laurentiu Segneanu, membru al Consistoriului Eparhial Roman, dupa aproximativ un an, sotia sa, nemaisuportand violenta si imoralitatea sotului ei, a intentat divort. Fostul preot sustine ca divortul a intervenit deoarece fosta sa sotie voia sa se recasatoreasca.

Neputand suporta singuratatea, pe 14 februarie 1996 preotul Vasilache s-a recasatorit cu  Cristina-Elena Moisei, din Roman. In ziua de 27 septembrie 1995 se cununase deja religios in Biserica Sfintii Voievozi din Bacau, conform Certificatului de Cununie 41/2004. Nici aceasta casatorie nu a fost cu noroc. Un raport al Episcopiei Romanului sustine ca preotul era „in conflict cu majoritatea vecinilor” si ca „datorita comportamentului sau agresiv si violent, pe fondul betiei si altor patimi, era ultima persoana indicata sa dea sfaturi „celor aflati in nevoi”.

Portretul sau moral este conturat de Maria Popovici, colocatara. Ea relateaza, intr-un memoriu adresat Episcopiei Romanului, despre agresivitatea si starea de ebrietate in care se afla deseori cel care emite serioase pretentii ca este vindecator de suflete. Din Certificatul medico-legal nr. 83/18.02.2004, eliberat pe numele sus-numitei reiese, mai curand, ca este un „provocator de rani trupesti”.

Acest litigiu constituie momentul in care Episcopia Romanului se autosesizeaza in privinta starii canonice, a situatiei familiale, morale, liturgice si disciplinare a preotului Vasilache.

Acuzat de vrajitorii Era doar varful aisbergului, pentru ca Episcopia a decoperit ca „in paralel cu misiunea sa la aceasta parohie, a desfasurat o asa-zisa activitate liturgica, constand in: ghicitorie, deschisul cartii etc. Apartamentul sau din Roman devenise, intre timp, „laboratorul acestor practici oculte”. 

Vasilache spune insa ca totul se rezuma la a oferi „sfaturi celor aflati in nevoie”, ceea ce, in opinia sa, nu contravine disciplinei preotesti si randuielii Bisericii. „Prostii, domnule! Au vrut sa ma infunde. Nu am facut niciodata prostii din astea, ghicitorii...”, sustine Vasilache.

Demisie sau excludere?

Avand in vedere situatia familiala dezastruoasa, practicile neortodoxe si imoralitatea preotului de Dragomiresti, Episcopia Husilor i-a sugerat sa-si caute alta eparhie. A gasit-o pe cea a Romanului, care i-a oferit Parohia Moreni, infiintata in mai 2000.

Nici la Moreni treaba nu a mers prea bine, pentru ca a intervenit divortul de cea de-a doua sotie, care a avut loc in noiembrie 2004. Sentinta civila nr. 2170, emisa de Judecatoria Roman, pronunta divortul, „din vina paratului”, care este obligat la plata cheltuielilor de judecata.

Vina paratului, care creioneaza si imoralitatea sa, este ilustrata de cea de-a doua sotie intr-o depozitie de o pagina fara titlu adresata Episcopiei, cu un inceput sugestiv - „nu cer decat sa am liniste” - si continua cu urmatorul apel: „Intrebati-l pe parintele Claudiu ce a respectat si mai respecta din juramantul facut in fata Sfantului Altar. Este si a fost barbat al unei singure femei? Cuvios, nebetiv, nebataus, neiubitor de castig urat?”

Pentru neascultare si abateri morale, Consistoriul eparhial a hotarat, in sedinta din 26 ianuarie 2006, caterisirea preotului Vasilache Mihail Claudiu, hotarare aprobata de Prea Sfintitul Eftimie in aceeasi zi, si care a ramas definitiva, cel sanctionat neuzand de dreptul de a o contesta in termenul legal. Mai pe romaneste, a fost dat afara definitiv din preotie.

„Eu imi dadusem demisia si, in plus, aveam iesirea din eparhie, cand ei, chipurile, m-au caterisit. N-am avut niciodata o abatere. La mijloc este vorba despre o razbunare. Eram foarte iubit de oameni si cei de la Episcopie s-au razbunat”, sustine fostul preot Vasilache. Intrebat despre fotografiile compromitatoare in care apare fumand sau la petreceri, ex-preotul s-a suparat: „Ce n-am voie la viata mea privata? Poate eram la o onomastica, ceva. Pai, am 16 fini?”

Incepe schisma

Fostul preot nu a ramas cu mainile in san. Initial, a invrajbit credinciosii din Moreni, care nu i-au permis noului preot Catalin Cretu, numit, intre timp la Parohia Moreni, sa-si desfasoare activitatea. Apoi a fortat ramanerea in Parohia Moreni, prin manipularea credinciosilor. Acestia, printr-un memoriu adresat Episcopiei, solicitau repunerea in drepturi a ex-preotului Vasilache, in caz contrar Parohia Moreni urmand sa devina „unitate de cult de sine statatoare”.

Nereusind, a infiintat, impreuna cu un grup de adepti, Asociatia „Sfanta Cruce - Secuiana”, cu sediul in localitatea Secuienii Noi, judetul Neamt. Pe 2 februarie 2006, asociatia a primit din partea Judecatoriei Roman statutul de personalitate juridica si a fost inscrisa in registrul special al instantei.

Cu Asociatia „Sf. Cruce - Secuiana” inscrisa, fostul preot a trecut la treaba. In curtea casei sale din Secuienii Noi, Vasilache a ridicat o biserica independenta, in care slujeste. El a infiintat, practic, o parohie de sine statatoare, in afara structurilor Bisericii Ortodoxe Romane. „Sunt independent, care-i problema? Eu nu am fost caterisit, ci mi-am dat demisia si am ales sa fiu independent. Inca nu mi-am gasit o alta Biserica, dar sunt in discutii cu Nathaniel Pop, mitropolitul Bisericii Ortodoxe din America, cu Biserica de Stil Vechi. Cu Mitropolitul Ioan Preoteasa nu am discutat, dar orice biserica ma doreste, pentru ca am constructia gata.

Nu ma intereseaza ce zice Episcopia, sunt independent si o sa merg pana la Curtea Europeana de Justitie daca este nevoie. Ce au facut cei de la Episcopie? Ca institutie care urmareste salvarea omului, nu a avut nici un dram de intelegere pentru mine, un om dezorientat, care si-a pierdut si a doua casnicie.

Am fost dispus sa slujesc la ei si fara parohie, in postul de asistent filantropic, am fost dispus catre o solutie de compromis, care sa ne multumeasca pe toti. Ei, practic, ce au facut? L-au „terminat” pe Vasilache, nu conteaza ca el sufera...”, spune fostul preot.

In prezent, circa 300-400 de oameni vin la parintele Vasilache, in mod consecvent, de multi ani. La prima biserica particulara sau independenta din Romania.

BILANT

Un student „stralucit”

Un alt motiv pentru care a fost caterisit (exclus) din preotie este ca fostul preot, absolvent de seminar (liceu teologic), nu si-a definitivat studiile.

Iata situatia scolara emisa de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi:

> an universitar 1991/1992 - an I: repetent

> an universitar 1992/1993 - an I: promovat

> an universitar 1993/1994 - an II: repetent

> an universitar 1994/1995 - an II: repetent

> exmatriculat cu Decizia 13728/19.12.1995 pentru a doua repetare in timpul studiilor.

„Si ce daca n-am terminat facultatea de teologie? Am facut dreptul, am un master, nu sunt chiar oricine”, spune fostul preot.