Aventuri la vârsta a treia

Aventuri la vârsta a treia

În „Up”, animaţia 3D care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes, un bătrânel cu multă imaginaţie şi un puşti curios călătoresc prin lume cu tot cu casă, purtaţi prin aer de mii de baloane colorate.

Cea mai recentă producţie a studiourilor Pixar, „Up”/„Deasupra tuturor”, regizată de Pete Docter şi Bob Peterson, a ajuns şi în cinematografele noastre.

Animaţia s-a bucurat de o mulţime de cronici elogioase şi a deschis Festivalul de Film de la Cannes. A fost pentru prima dată când onoarea deschiderii festivalului i-a revenit unui film de animaţie 3D.

La numai o săptămână de la lansarea pe marile ecrane, lungmetrajul de animaţie 3D „Up” cucerea primul loc în box-office-ul nord-american, cu încasări de 68,2 milioane de dolari. Puştiul de pe prispă

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul, realizat de Pixar, cei care ne-au mai distrat şi cu „Ratatouille”-şobolanul bucătar, spune povestea lui Carl (voce: Edward Asner), un bătrân care îşi ia zborul cu tot cu casă, hărţuit de constructorii care-i asediază locuinţa cu zgârie-nori.

Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină şi o promisiune făcută soţiei lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură problemă în momentul „decolării”: pe prispa casei lui se află şi un puşti de opt ani.

Regizorul Pete Docter, veteranul de la Pixar, şi-a lăsat imaginaţia să zboare la propriu, astfel că locuinţa bătrânului este purtată prin cele mai îndepărtate colţuri ale lumii de nu mai puţin de 20.622 de baloane umplute cu heliu.

Bătrâneţea, un tabu la Hollywood

Filmul aduce în discuţie unul dintre cele mai controversate tabuuri de la Hollywood: bătrâneţea. Spre deosebire de majoritatea filmelor comerciale, „Up” ne demonstrează că nu toţi eroii trebuie să fie musai tineri şi cu abdomenul plat. E

roul nu este înfăţişat precum „vârstnicul în putere” à la Clint Eastwood, ci apare ca orice alt bătrân potopit de ne putinţe, unul care are nevoie de un cadru pentru a se deplasa şi care de-abia mai poate să urce scările.   Din fericire, există ceva ce nu poate fi răpit nici măcar de povara senectuţii: puterea imaginaţiei.

„PALM DOG”   Un trofeu amuzant

Pelicula şi-a adăugat şi un trofeu amuzant în palmares. Dug, câinele vorbitor din filmul „Up”, a plecat acasă cu trofeul „Palm Dog”, considerat o alternativă amuzantă pentru Palme d´Or, mult râvnitul trofeu acordat la Festivalul de Film de la Cannes.

Acordat de criticii britanici de film, „Palm Dog” este oferit, începând din 2001, celui mai bun rol interpretat de un câine în filmele prezente la festivalul de pe Croazetă.

Dug a mai concurat cu un pudel negru, care a „jucat” în filmul „Inglorious Basterds”, regizat de Quentin Tarantino, şi cu o vulpe vorbitoare, din pelicula „Antichrist”, a danezului Lars von Trier.

LANSARE: 12 iunie