Avem un PIB ca un Făt-Frumos

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat, astăzi, un raport de guvernare privind rezultatele înregistrate în timpul mandatului. În acest context, prim-ministrul a declarat că România este ţara cu cea mai mare creştere a PIB-ului din Europa şi că a atins cele trei obiective propuse la începutul guvernării: integrarea europeană, creştere economică şi bunăstare. Susţinut de toţi miniştrii actualului guvern, premierul a ţinut să precizeze în deschiderea conferinţei de prezentare a Raportului privind îndeplinirea angajamentelor programului de Guvernare asumat în 2004 că, din cele 930 de angajamente au fost realizate peste 95%.

Unul dintre rezultatele "notabile" menţionate de Tăriceanu este tendinţa accelerată de creştere economică. Deşi au fost înregistrate inundaţii şi secetă, creşterea economică medie în perioada 2005-2007 a fost de 6%, iar în activităţile neagricole creşterea medie a fost de 7,8%. În primul semestru 2008, creşterea PIB a fost de 8,8% - record absolut după 1990, potrivit datelor prezentate de premier.

"Economia României are şanse de creştere cu circa 9% în 2008, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, şi suntem ţara cu cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut din Europa. Datorită creşterii economice, veniturile bugetului general consolidat pentru 2008 sunt apropiate de nivelul întregului PIB al României din anul 2003", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

Codaşii Europei Produsul intern brut pe cap de locuitor este estimat pentru finalul acestui an la 6.500 euro/locuitor, faţă de 1.250 euro în 1996, 1.800 euro în 2000 şi 2.800 în 2004. Creşterea PIB este estimată pentru 2008 la 140 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro în 2004.

La începutul anului, România îşi disputa cu Bulgaria ultimul loc în UE în privinţa Produsului Intern Brut.

Ţara noastră avea un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de numai 40% din media europeană. Vestea bună era însă că, faţă de anul precedent, s-a înregistrat o creştere de trei procente.

Cei mai bogaţi locuitori ai continentului sunt luxemburghezii, care obţin aproape de trei ori mai mult decât media europeană, urmaţi de irlandezi. Investiţii în educaţie  

El a mai susţinut că Guvernul a investit în educaţie în anul 2007 cât s-a investit în acest domeniu din 1990 până în 2005. În urmă cu doi ani, numărul institutiilor de învăţământ preuniversitar care au beneficiat de fonduri a fost de 6.111 unităţi, reprezentând 25,4% din numărul total, iar în 2007 au fost înregistrate 10.961 unităţi beneficiare, ceea ce reprezintă aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ.

Reforma sistemului de sănătate

Tăriceanu a vorbit şi despre începerea unei "reforme profunde" a sistemului de sănătate, pentru îmbunătăţirea utilizării fondurilor în spitale şi ameliorarea calităţii actului medical, în paralel cu reorientarea serviciilor medicale către ambulator prin încurajarea dezvoltării medicinei de familie şi a îngrijirilor la domiciliu. Serviciile de urgenţă au fost dotate cu 1.520 de ambulanţe noi, iar camerele de urgenţă au primit aparatură nouă în valoare de 167,7 milioane euro, cheltuielile totale pentru sănătate ridicându-se în 2008 la 20 miliarde lei.

Creşterea nivelului de trai

Tăriceanu a evidenţiat că Executivul a făcut eforturi pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei prin creşterile salariale care au intrat în buzunarul fiecărui angajat, însă a amintit şi de dublarea pensiilor atât cele din sistemul public, cât şi a agricultorilor şi cea a salariului minim garantat.

Astfel au fost punctate dublarea valorii punctului de pensie şi asigurarea unei pensii medii de 565 lei, creşterea salariului mediu brut la circa 1.700 lei şi a salariului net lunar la 1.260 lei, construcţia anuală cu până la 60.000 locuinţe şi recalcularea pensiilor pentru 3,5 milioane dosare.

Raportul realizat de Guvern intitulat generic "Integrare europeană - creştere economică, bunăstare" are 600 de pagini şi a fost alcătuit în baza unei evaluări foarte serioase şi riguroase care, de asemenea, însumează mii de pagini, a menţionat premierul. "Nu există niciun domeniu fără schimbări fundamentale", a afirmat el, adăugând că obiectivele din titlul raportului au fost atinse.  

Moţiunile, "simple exerciţii de demagogie"

Călin Popescu Tăriceanu nu a rezistat tentaţiei de a da o replică partidelor care în ultimele două săptămâni au depus în Parlamentul României o serie de moţiuni simple, care criticau măsurile luate de Executiv în câteva dintre domeniile esenţiale. El a vorbit despre aceste moţiuni ca despre "simple exerciţii de demagogie". Potrivit premierului, problemele menţionate în moţiuni au fost deja rezolvate de Guvern, ceea ce dovedeşte că iniţiatorii lor ori nu au citit documentele oficiale din ultima perioadă, ori au vrut să producă agitaţie. În acest sens, şeful guvernului a precizat că le va trimită celor din PSD şi PD-L câte un exemplar din documentul raportului de 600 de pagini pentru a lua la cunoştinţă rezultatele guvernării Tăriceanu.           

BILANŢ PE SCURT

>Dublarea pensiilor şi mărirea lor, din nou, de la 1 octombrie >Tendinţă de creştere economică >PIB-ul a înregistrat 8,8%, cea mai mare creştere după 1990 >Nu există localităţi în România în care să nu se fi modernizat o şcoală >Reforma sistemului de sănătate >95% dintre cele 930 de angajamente asumate de Guvern au fost realizate

Citiţi şi: Tăriceanu cedează: pensiile cresc de la 1 octombrie