Avalanşa din Retezat a ucis copiii minune ai aplinismului românesc. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi de 13 şi, respectiv, 14 ani au murit în căderea de zăpadă din Masivul Retezat. Erau membri ai Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă şi colegi la Clubul Sportiv Montan Altitude şi urcau spre Vârful Peleaga, din judeţul Hunedoara, pe care fata îl urcase şi anul trecut.

Salvatorii ISU, jandarmii montani şi salvamontiştii au reuşit să recupereze restul membrilor grupului de alpinişti.

Dor Geta Popescu este cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat vârful Giluwe, din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pe Facebook, tânăra alpinistă şi-a descries palmaresul din anul 2016.

“2016 a fost marfă! Am tras la antrenamente şi am avut spor, expediţiile au reuşit toate şi au cam fost câteva: Aconcagua – 6972 metri, în februarie, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud. Apoi în mai, Pico de Orizaba 5636 metri, în Mexic, celmai inalt vulcan din America de Nord.  Tot in mai, Denali / McKinley 6190 de metri, cel mai înalt vârf din America de Nord şi în decembrie, Mt Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania”.

Cu numai o zi înainte de tragedia din Retezat, Dor Geta Popescu scria:

“Geta Trăieşte la Altitudine şi în anul 2017! „Performanţele mele anterioare şi expunerea media sunt argumene solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record în munţi înalţi”.

Copilul de aur al alpinismului românesc urma să plece la sfârşitul lunii iunie spre o nouă provocare – Lenin Peak 7134 m – Record Mondial de vârstă, acolo unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex, un tip de aclimatizare special, similar munţilor de 8000m.

Erik Gulacsi, care şi-a pierdut viaţa, alături de Dor Geta Popescu, era, şi el, sportiv al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

Coleg cu Geta la Clubul Sportiv Montan Altitude, Erik a atins, tot în anul 2016, vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America. A devenit astfel cel mai tânăr alpinist din Europa care a reușit această performanță, a scris Gazeta de Dimineata.