Evenimentul Zilei > Economie > AUTOSTRADA ORĂȘTIE SIBIU: Probleme mari de execuție. TRAFICUL trebuia deschis acum DOI ANI
AUTOSTRADA ORĂȘTIE SIBIU: Probleme mari de execuție. TRAFICUL trebuia deschis acum DOI ANI

AUTOSTRADA ORĂȘTIE SIBIU: Probleme mari de execuție. TRAFICUL trebuia deschis acum DOI ANI

Lotul trei al autostrăzii Orăștie – Sibiu prezintă o grămadă de problem, însă nu se știe nici când vor fi remediate, nici când vor fi închietae lucrările pe acest tronson care trebuia deschis circulației de acum doi ani, reiese dintr-un comunicat CNADNR.

Până în prezent, Antreprenorul lucrării, compania Salini-Impregilo SpA, a informat că realizează o serie de expertize tehnice în zonele cu probleme. Până în momentul de faţă, CNADNR S.A., însă, nu a primit nicio informaţie oficială cu privire la investigaţiile, testele şi concluziile acestor expertise, scrie în document, unde se menționează că la sfârşitul acestei săptamâni, este programată, de comun acord, o şedinţă tehnică, în cadrul căreia se aşteaptă ca Antreprenorul să prezinte aceste detalii pentru defectele din zona km 60+660 (conf. proiect), inclusiv soluţia tehnică de remediere, dat fiind faptul că şedinţa a fost solicitată de către Antreprenor.
Detaliind starea anumitor zone din acest tronson, CNADNR menționează că porțiunile cu degradări sunt cauzate pe de o parte de natura argiloasă şi starea de consistenţă redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare.

 

În alte zone însă „se poate aprecia pe baza datelor din teren că degradările semnalate în această zonă, sunt cauzate de nerespectarea la execuţie a soluţiei proiectate în corelare cu natura argiloasă şi starea de consistenţă redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare”.

CNADNR explică faptul că antreprenorul are responsabilitatea deplină pentru remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani). Astfel, lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala Antreprenorului.  

În cazul în care Antreprenorul nu va executa remedierea defecţiunilor constatate, Beneficiarul va angaja şi va plăti alt antreprenor care să execute lucrarea de remediere a defecţiunilor, urmând ca, ulterior, costurile aferente lucrărilor de remediere să fie recuperate de la Antreprenor.

În ceeace privește deschiderea traficului pe acest tronson, conform contractului  încheiat între CNADNR SA şi compania Salini-Impregilo SpA la data de 20.05.2011 având ca obiect “Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965“, termenul de finalizare al lucrărilor a fost 17.04.2013.

Însă lucrările nu au fost finalizate de catre Antreprenor în acest termen, și s-a recurs inițial la o peelungire a duratei de execuţie până la data de 30.11.2014. Acest fapt a condus la cererea Antreprenorului de recepţie a tuturor lucrărilor în data de 12.11.2014
 Ulterior, în data de 13.11.2014 a fost emis Procesului Verbal de predare – preluare care a recomandat preluarea lucrărilor executate la tronsonul de autostradă  Oraştie – Sibiu, lot 3: km 43+855 – km 65+965  în vederea deschiderii traficului rutier. Acest document a fost acceptat şi însuţit de către Antreprenor, prin reprezentantul său. În present nu se știe însă când se vor finaliza lucrările.