„Autostrada insectelor”, o minune a naturii. Zeci de milioane de viețuitoare trec anual printr-un culoar de 30 de metri

„Autostrada insectelor”, o minune a naturii. Zeci de milioane de viețuitoare trec anual printr-un culoar de 30 de metri Sursa foto: Pixabay

„Autostrada insectelor” este una dintre minunile naturii descoperită de cercetători. Ei o descriu ca fiind o cale de migrație pentru înaripate. Zeci de milioane de viețuitoare trec anual printr-un culoar de 30 de metri lățime. Descoperirea este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni ale naturii, reușind să surprindă oamenii de știință.

„Autostrada insectelor” se află la granița dintre Franța și Spania

Natura nu încetează să ne uimească. Oamenii de știință au descoperit recent un culoar de 30 de metri lățime, prin care trec anual zeci de milioane de viețuitoare. Acest culoar a fost denumit „Autostrada insectelor” și se află la granița dintre Franța și Spania. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 17 milioane de fluturi, libelule, muște și viespi trec în fiecare toamnă prin acest color.

„A vedea atât de multe insecte mișcându-se în mod intenționat în aceeași direcție în același timp este cu adevărat una dintre marile minuni ale naturii. Combinația dintre munții de mare altitudine și modelele de vânt transformă ceea ce în mod normal este o migrație invizibilă la mare altitudine în acest spectacol incredibil de rar observabil la nivelul solului”, a spus Dr. Karl Wooton, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare din Exeter, care a condus cercetarea, potrivit geographical.co.uk.

Libelulă

Sursa foto: Pixabay

Numărul insectelor care tranzitează culoarul ar putea fi de ordinul miliardelor

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au numărat insectele care traversează cele două state cu ajutorul unor camera video profesionale. 90% dintre aceste viețuitoare au polen și contribuie la extinderea fondului genetic al plantelor. Viețuitoarele traversează așa numita autostradă întorcându-se din zonele nordice de vară, inclusiv din Marea Britanie. Ele se îndreaptă spre sudul Europei și Africa de Nord, unde iernile sunt mult mai blânde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință au reușit să surprindă aproximativ 17 milioane de viețuitoare traversând „Autostrada insectelor”. Cu toate acestea, studiile arată că acel culoar de 30 de metri din Pirinei ar putea fi traversat de miliarde de viețuitoare în fiecare an. Primele cercetări din această zonă au fost realizate în urmă cu mai bine de 70 de ani. Atunci, o pereche de cercetători britanici a înregistrat primul roi de muște. Potrivit lor, insectele pot migra toamna pe distanțe de până la 3.000 de kilometri.

„În urmă cu mai bine de 70 de ani, doi ornitologi - Elizabeth și David Lack - au avut ocazia să vadă un spectacol incredibil de migrație a insectelor în Pasul Bujaruelo. Ei au fost martori la un număr remarcabil de insecte care migrau prin munți, primul caz înregistrat de migrație a muștelor în Europa. În 2018, am mers în aceeași trecătoare pentru a vedea dacă această migrație mai are loc și pentru a înregistra numărul, speciile, condițiile meteorologice și rolurile și impactul ecologic al migranților”, a spus Will Hawkes, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare de la Universitatea Exeter și membru al echipei de studiu.

Autostrada insectelor. Migrarea muștelor

Sursa foto: Pixabay

„Autostrada insectelor”, o minune a naturii

Culoarul de aproximativ 30 de metri din Pirinei numit „Autostrada insectelor” este traversat de multe viețuitoare, însă muștele sunt în proporție de 90%. Fluturii și libelulele reprezintă mai puțin de două procente din totalul viețuitoarelor migratoare. Printre aceste insecte se numărau și muște de iarbă, a căror dimensiune nu depășește trei milimetri. Hawkes spune că a fost minunat să descopere că o zonă care pare să fie goală este, de fapt, plină de insecte foarte mici.

Cercetătorii susțin că, deși majoritatea acestor insecte sunt dăunătoare, ele joacă un rol important pentru sănătatea solului. Toate aceste mici vietăți sunt transportatoare de nutrienți precum fosforul și azotul pe distanțe mari, ceea ce ajută la dezvoltarea plantelor.

Din păcate, din cauza crizei climatice și a pierderii habitatului, se crede că aceste insecte migratoare vitale sunt în declin. „Autostrada insectelor” este flancată de parcuri naționale stric protejate. Oamenii de știință speră că cele mai recente cercetări și noile descoperiri vor contribui și mai mult la eforturile de conservare și salvare a micilor insecte.