Autorul „Gomorei”, acuzat de plagiat

Autorul „Gomorei”, acuzat de plagiat

Proces. La doi ani după ce cartea sa, „Gomora” - în curs de traducere la Editura Univers -, a apărut în Italia, scriitorul Roberto Saviano e dat în judecată pentru plagiat de un fost amic, jurnalistul napoletan Simone Di Meo.

„Am rămas mut când am citit. Tot ce scrisesem eu şi tot ce-i povestisem confidenţial lui Saviano se regăsea în carte, fără să fiu citat”, declara Di Meo pentru „Il Giornale”.

Jurnalistul cere editurii Mondadori o despăgubire de 500.000 de euro şi realizarea unor modificări în următoarea ediţie scoasă pe piaţă. Presa internaţională comentează ironic faptul că Simone Di Meo se „autosesizează” abia la doi ani după publicarea volumului, vândut în 2 milioane de exemplare numai în Italia, tradus în peste 30 de limbi şi ecranizat într-un film premiat la Cannes. Tardiv, remarcă „Le Figaro”, care speculează că amicul napoletan al lui Saviano vrea să se „înfrupte” din succesul confratelui său. Procesul va începe pe 9 iulie, la Napoli.   Cartea „Gomora. O călătorie în imperiul economic şi în visul de dominaţie al camorrei” va apărea în librăriile româneşti în această primăvară, la Editura Univers, în traducerea Adriana Stănescu şi Corina Petroff, şi va fi lansată o dată cu filmul omonim, regizat de Matteo Garrone.

Citiţi şi: Romanul Mafiei apare în România

Ne puteți urmări și pe Google News