Autorizațiile de MEDIU, fără LIMITĂ, de la guvernul DĂNCILĂ!

Valabilitatea autorizaţiilor şi autorizaţiilor integrate de mediu nu va mai fi limitată în timp, ci va fi determinată de constanţa funcţionării activităţilor economice la parametrii iniţiali, cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată în şedinţa Executivului, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"În primul rând, prin acest act adoptat astăzi se modifică OUG 195/2005 privind protecţia mediului, în sensul că autorizaţiile şi autorizaţiile integrate de mediu şi valabilitatea acestora, mai exact, nu va mai fi limitată în timp la cinci sau, respectiv, 10 ani, ci va fi determinată această valabilitate de constanţa funcţionării activităţilor economice la parametrii iniţiali, însă cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu. Deci, este o simplificare, o măsură care va reduce considerabil birocraţia şi vine în sprijinul operatorilor economici care vor avea de acum încolo posibilitatea realizării propriei evaluări în ceea priveşte conformarea activităţii la condiţiile de mediu", a precizat Nelu Barbu, joi, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că, în acelaşi timp, "aplicarea vizei anuale va creşte eficienţa şi va simplifica activitatea de control a conformării activităţilor economice la condiţiile de mediu, constituind o garanţie în plus a respectării legislaţiei în domeniu în beneficiul sănătăţii cetăţenilor".

Barbu a explicat că prin acelaşi act normativ au fost modificate şi câteva acte privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, precum şi Legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

"În acest sens, la momentul operaţionalizării structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate în vederea unei administrări eficiente şi asigurării unui proces unitar de evaluare şi emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare. Vor fi evitate astfel depăşiri ale termenelor de realizare, blocaje apărute în realizarea proiectelor de infrastructură", a mai declarat el.