Autoritățile sunt în alertă. 11 nave cu animale vii din România, blocate în Canalul de Suez

Un număr de 11 nave la bordul cărora sunt peste 100.000 de animale vii, de proveniență românească sunt blocate în Canalul de Suez.

11 nave cu animale vii din România, blocate în Canalul de Suez.

Un număr de 11 vapoare românești sunt blocate în Canalul de Suez. Navele transportă un număr de 130.000 de animale vii, atrage atenția organizația Animals International. Animalele sunt transportate spre diverse state din Orientul Mijlociu.

Având în vedere timpul petrecut în larg, animalele riscă să moară de foame și de sete.

În aceste condiții, la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză. Astfel, se încearcă gestionarea situației de criză apărută după blocarea Canalului Suez.

„Blocajul este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi 23 martie în urma eşuării Ever Given. Este cel mai mare cargo din lume care măsoară 400 metri lungime, cântăreşte 220 mii tone şi a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia”, a transmis, sâmbătă, Animals International, conform Digi 24.

ANSVSA susține că animalele nu sunt în pericol

Viorel Chioveanu, președintele ANSVSA a precizat că momentan animalele de pe cele nave nu sunt în pericol. El a precizat că a primit asigurări de la transportatori că există suficiente cantități de hrană și apă la bord pentru următoarele zile.

„Au fost contactați reprezentanții transportatorilor care au spus că există apă și hrană suficiente pentru următoarele zile. Ei nu au identificat alte probleme la bordul navelor. Din 24 martie nu a mai plecat nici un transport de animale cu destinația în țările din Golful Persic. S-a luat decizia să se suspende exportul de animale pentru această rută până la remedierea situației din Canalul de Suez.  Viorel Chioveanu Președintele ANSVA.

Viorel Chioveanu a mai spus că navele românești nu au intrat pe Canalul Suez. Drept urmare, s-a propus ca în caz de necesitate, animalele să fie debarcate în porturile cele mai apropiate, unde pot fi asigurate condiții pentru protecția lor.

11 nave cu animale vii din România blocate în Canalul de Suez

Directorul ONG-ului, Gabriel Păun, a afirmat că situaţia riscă să se transforme în cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii.

„Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun..

Cele 11 vapoare au plecat din portul Midia încărcate cu animale vii și au destinații care includ traversarea canalului Suez. Acestea sunt Sea Star Livestock, Dragon, Harmony Livestock, Lady Maria, Jersey, Al Farouk, Britta K, Lady Rasha, Mariona Star şi Taiba.

Tragedia din Portul Midia

Organizaţia atrage atenţia că România este deja în vizorul Comisiei Europene care a constatat numeroase deficienţe în portul Midia.

„Tragedia de la Midia, din noiembrie 2019, când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, omorând peste 14.500 de animale a traumatizat o lume întreagă care a văzut imaginile ce nu fac cinste ţării noastre. Singura şansă să evităm o situaţie şi mai gravă este ca România să suspende imediat exportul cu animale vii, să cheme înapoi toate vapoarele cu animale care aşteaptă intrarea în Suez. Și să înceapă cu această ocazie exportul de carne în loc de animale vii. Ar fi un comerţ care ar anula suferinţa inutilă a animalelor şi ar fi mai rentabil economic pentru România”, a mai declarat Păun.

Animals International solicită ANSVSA să suspende exportul de animale vii către ţări terţe şi să cheme înapoi toate vapoarele care sunt deja în apropierea canalului Suez.

În noiembrie 2019, în portul Midia s-a petrecut o tragedie în urma căreia 14 mii de oi au murit înnecate. Nava Queen Hind, care urma să transporte un număr de 14.000 de oi către Iordania s-a răsturnat în apropierea șenalului navigabil. Aproape toate animalele au murit sub ape, autorităține nereușind să salveze decât un număr infim dintre ele, în jur de 100.

Citește și:

Blocaj maritim istoric pe Canalul Suez. 156 de nave așteaptă după ”enorma balenă eşuată” VIDEO

Statele Unite intervin în blocajul canalului Suez. Experții US Navy sunt pregătiți

Un an de la dezastrul navei Queen Hind. Stroe și Dumitrache rămân la butoane în Portul Midia, nimeni nu a fost pedepsit