Autoritățile sanitare sunt în alertă din cauza unui nou timp de gripă. Virusul este mai periculos decât COVID 19

Sursa foto: Dreamstime.com

Virusul care provoacă acest tip de gripă este mult mai periculos decât COVID 19 și are o mortalitate de 30%. Se transmite la fel ca orice boală respiratorie, iar printre simptome se numără febra, tusea și dificultățile de respirație.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (HSA) a emis o avertizare pentru un tip de gripă mai puțin cunoscut în Europa. Este vorba despre virusul MERS, cunoscut ca sindrom respirator din Orientul Mijlociu sau „gripa cămilelor“, în termeni populari.

Acesta se transmite la om de la aceste animale prin contact direct sau prin consmului de lapte de cămilă nepasteurizat. O persoană infectată poate transmite apoi virusul la alți oameni prin contact direct.

Alertă în Marea Britanie

Autoritățile sunt în alertă după ce fanii se întorc acasă de la Cupa Mondială din Qatar, țară în care au fost semnalate câteva cazuri de astfel de gripă în acest an. Medici au fost atenționați să testeze pacienții care prezintă febră și dificultăți de respirație și pentru acest virus, mai ales dacă au fost plecați în țări din Orientul Mijlociu.

„Clinicile și echipele de sănătate publică ar trebui să fie atente în mod special la posibilitatea ca virusul MERS să fie adus de fanii care se întorc de la Cupa Mondială. Riscul de infecție pentru rezidenții din Marea Britanie este scăzut, dar poate fi mai mare la cei care au fost expuși la factori de risc specifici din regiune, cum ar fi cămilele. Virusul poate fi transmis la om prin contactul apropiat cu cămile sau prin consumul de produse de cămilă, de exemplu, lapte de cămilă nepasteurizat“, au anunțat autoritățile potrivit metro.co.uk.

Virus periculos

Simptomele pacienților infectați cu acest virus sunt similare cu cele ale gripei sau coronavirusului: febră, tuse, dificultăți de respirație. Pneumonia este o complicație frecventă a MERS. Problema este că acest virus este mai letal decât COVID 19 și are o mortalitate de 30%.

Pacienții cu boli cronice, vârstnicii, dar și cei cu un sistem imunitar deficitar prezintă un risc crescut de complicații fatale. Sindromul respirator din Orientul Mijlociu a fost recunoscut de OMS în 2012.