Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile n-au reușit să-l găsească pe copilul de 8 ani din Constanța. A fost răpit?! UPDATE
Autoritățile n-au reușit să-l găsească pe copilul de 8 ani din Constanța. A fost răpit?! UPDATE

Autoritățile n-au reușit să-l găsească pe copilul de 8 ani din Constanța. A fost răpit?! UPDATE

Alexandru Iulian Bițică, în vârstă de 8 ani, din comuna Pecineaga, județul Constanța, dispărut, ieri, din fața casei, încă nu a fost găsit. Poliția ia în calcul inclusiv varianta răpirii micuțului.

UPDATE ora 10:00 Sute de persoane, polițiști, jandarmi, pompieri, voluntari continuă să îl caute pe băiatul, de 8 ani, din Pecineaga, dispărut sâmbătă după amiază din fața casei. Câinii de urmă au ajuns și în apropierea unor bazine de reziduuri ale unui complex de porci. Duminică, în jurul orei 18,00, la un kilometru de aceste haznale au fost găsite, pe câmp, rolele băiatului. La solicitarea IPJ Constanța, ISU Dobrogea a suplimentat, astăzi dimineață la ora 7:00, echipele. In aceste momente, la căutarile minorului participă și opt pompieri scafandri cu două  autospeciale și un autocamion de intervenție cu o motopompă de capacitate mare. Pompierii intervin la fosele de dejecție. Tinând cont de volumul apelor reziduale din hazna, aceasta poate fi golită în cel mult 6 ore”,  a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.

UPDATE ora 20:30 Informații noi, de la IPJ Constanța, privind acțiunile de căutare a minorului dispărut de la Pecineaga

„Polițiștii constănțeni continuă verificările pentru găsirea minorului în vârstă de 8 ani, dat dispărut ieri, 2 noiembrie a.c.

Aproximativ 150 de forțe de ordine au fost implicate, în cursul zilei de astăzi, pentru găsirea copilului. La căutări au participat polițiști din cadrul I.P.J. Constanța (Serviciul Investigații Criminale, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Criminalistic, Poliția municipiului Mangalia, Sectia 3 Rurală Mangalia, Poliția Ovidiu, Neptun, Hârșova), jandarmi din cadrul I.J.J. Constanța și Gruparea Mobilă Tomis Constanța, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, ISU Constanța, polițiști locali și voluntari (Rescue 4×4 și localnici).

La nivelul I.P.J. Constanța s-a constituit un comandament, la care participă conducerea I.P.J. Constanța și reprezentanți ai instituțiilor de ordine și administrație locală.

Ca mijloace de probă, forțele de ordine implicate au verificat toate terenurile extravilane, au verificat imobilele persoanelor cunoscute de minor dar și clădiri dezafectate/părăsite/în construcție, s-au efectuat căutări în localitățile adiacente (Arsa, Dulcești, Moșneni, Vânători, Tătaru).

Au fost folosiți trei câini de urmă, atât în fază inițială de cercetare la fața locului cât și ulterior, la verificările în teren, care au vizat eventuale trasee parcurse de minor.

Au fost folosite camerele de termoviziune ale Gărzii de Coastă.

Pompierii din cadrul ISU Constanța au verificat toate locurile de competență (canale de irigații, bazine, fise de dejecție).

Polițiștii au verificat sistemul de supraveghere video (40 de camere), care a conturat aspecte de interes în cauză (prezența minorului la un anumit moment din zi într-un anumit loc).

A fost folosit elicopterul Inspectoratului General de Aviație, pe tot parcursul zilei, pentru căutări pe raza comunei, dar și în localitățile adiacente.

Polițiștii au audiat martori, declarațiile acestora fiind verificate pentru a se stabili împrejurările dispariției.

Au fost efectuate verificări adiacente cauzei pe raza localităților Ovidiu, Hârșova, Neptun.

Activitățile de căutare  continuă”.

 

 

De sâmbătă seara, când la poliție a fost raportată dispariția, minorul este căutat, în toată zona, de cel puțin 100 de forțe de ordine. Este vorba despre polițiști din cadrul IPJ Constanța, jandarmi , polițiști de frontieră ai Gărzii de Coastă, pompieri, polițiști locali și voluntari din cadrul administrației locale, câini de urmă ai Serviciului Criminalistic. Un elicopter al Inspectoratului Generala al Aviației a fost trimis în sprijin pentru survolarea comunei Pecineaga și a împrejurimilor.

Ultima dată, copilul  a fost văzut sâmbătă în jurul orei 15:00, jucându-se singur în fața casei. Comuna Pecineaga este împânzită cu camere de supraveghere. În imaginile verificate de polițiști, Alexandru apare dându-se pe role, în apropierea de casă. Era înainte de ora 12:00. Localnicii spun că după ce prin fața casei a trecut un camion de transport covoare, băiatul nu a mai fost văzut. Nu s-a confirmat însă. Micuțul a fost căutat și la niște familii de romi care cumpără baterii sau fier vechi.

Conducerea poliției constănțene este la fața locului. La fel și prefectul de Constanța. Se iau în calcul toate variantele. Cea mai periculoasă ar fi cea a răpirii copilului. Câinii de urmă au ajuns și în apropierea unui bazin de deversare reziduuri, unde au început verificările. Copilul e de negăsit. Cei care l-au văzut sunt rugați să sune la 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție.

Alexandru Iulian Bițică este elev în clasa I-a la școala generală din comuna Pecineaga. Provine dintr-o familie nevoiașă, cu părinți divorțați. El și sora lui au rămas în grijă tatălui, care acum are o relație cu femeie, această, la rândul ei, având un copil din altă căsătorie.