Autoritățile monitorizează evoluția situației de la granița dunăreană cu Ucraina. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în acest sens. Premierul a făcut un apel la calm în contextul descoperirii unui nou fragment de la o altă dronă rusească, în zona Deltei.
Autoritățile monitorizează situația de la Dunăre, de la granița cu Ucraina, cu cea mai mare atenție. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj menit să-i liniștească pe români. El a reacționat la scurtă vreme după ce Ministerul Apărării a anunțat că a descoperit noi resturi ale unei drone rusești în vecinătatea localității Plauru.
Dacă până de curând premierul României își transmitea mesajele pe Facebook, în limba română, de această dată a făcut o postare pe Twiter (X, rețeaua Elon Musk). Mai mult, mesajul lui Ciolacu a fost transmis în limba engleză, ceea ce ne face să credem că alți destinatari. Respectiv oficialii NATO precum și cei de la Washinghton. De altfel, în postarea sa, face referire și la anunțul făcut de Departamentul de Stat al SUA. Aliații americani au anunțat că vor detașa mai multe avioane F-16 în regiunea României. Acestea vor lua parte la misiunile de poliție aeriană ale NATO.
„Salut solidaritatea aliaților noștri din NATO în urma evenimentelor recente care au avut loc de-a lungul frontierei dintre România și Ucraina. Monitorizăm cu cea mai mare atenție evoluția și acționăm pentru creșterea securității aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă colaborare cu aliații noștri”, a transmis Marcel Ciolacu pe Twitter.
În paranteză fie spus, de la începutul lunii septembrie, premierul României a început să fie din ce în ce mai activ pe Twitter. Dacă în trecut lăsa să treacă săptămâni fără să transmită vreun mesaj, lucrurile s-au schimbat. Pare că Marcel Ciolacu a ajuns să prefere rețeaua lui Elon Musk, într-o campanie de profilare ca lider politic de nivel internațional. Twitter, iar nu Facebook, este platforma preferată de mai toți liderii politici ai lumii atunci când comunică.
Autoritățile monitorizează situația de la Dunăre
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, sâmbătă, că militarii au găsit, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o altă dronă. Este vorba despre resturile unui echipament militar din cele folosite de armata rusă. MApN a transmis că mililtarii au făcut verificările, după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă. Autoritățile monitorizează cu atenție situația de la Dunăre.
În acest context, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat solidaritatea cu România. Oficialul de la Bruxelles a avut o convorbirea telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului i-a dat detaliile în legătură cu noile descoperiri făcute de militarii români la Plauru.
„Am vorbit cu Klaus Iohannis despre atacurile ruseşti în Ucraina de-a lungul Dunării şi despre fragmentele de dronă găsite în România. Nu există indicaţii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare. Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 pentru apărarea aeriană a NATO. Suntem solidari cu România”, a scris Jens Stoltenberg, sâmbătă pe Twitter.
Mesajul lui Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, după descoperirea fragmentelor din dronă, că este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.
Şeful statului a adăugat că a discutat telefonic cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi l-a informat cu privire la noile evoluţii. El a precizat că autoritățile monitorizează cu atenție situația de la Dunăre
„Acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi Aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră”, a precizat Iohannis.