Hotelierii din staţiuni se luptă pentru doar 45% din suprafaţa de plajă existentă. Atribuirea se va face până miercuri
Hotelierii vor putea închiria parcelele de plajă de la Ministerul Mediului cu 2,5 euro/metrul pătrat (9,26 lei plus TVA) pentru întreg sezonul estival 2009. Preţurile sunt menţionate în ordinul semnat ieri de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, şi trimis spre confirmare la Ministerul Turismului. Hotelierii susţin că tariful este foarte convenabil, în condiţiile în care, anii trecuţi, operatorii le subînchiriau suprafeţele cu 10-12 euro/mp.
Suprafeţe limitate şi taxe mari în cazul beach-barurilor
Pentru plajele mai slab cotate, tariful va fi de 6,95 lei/mp şi 4,63 lei/mp, la care se adaugă TVA, iar în cazul suprafeţelor destinate activităţilor sportive - între 0,93 şi 1,85 lei/mp. Cele mai mari chirii vor fi aplicate în cazul beach-barurilor, ale căror suprafaţă nu va depăşi 20 mp. Pentru fiecare mp, preţul va fi între 314,84 şi 629,68 de lei. Alte două categorii de preţuri sunt stabilite pentru agrementul nautic fără motor (între 41,67 şi 106,49 lei/mp) şi cu motor (125,01-254,65 lei/mp).
Plaja din Mangalia - investiţie inutilă, susţin specialiştii
Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a primit note de intenţie de la 165 de agenţi economici, cărora le vor împărţi în jur de 45% din întreaga suprafaţă de plajă. Restul de 83,1 hectare aparţine operatorilor, care au obţinut în instanţă anularea rezilierii contractelor. În unele zone, cum sunt Costineşti, Saturn şi 2 Mai, hotelierii nu vor primi nicio palmă de nisip, în condiţiile în care toată suprafaţa e deja arvunită. Dacă în majoritatea staţiunilor lupta dintre hotelieri, proprietari de ansambluri rezidenţiale şi cluburi se anunţă destul de dură, la Mangalia lumea nu prea se înghesuie pe suprafaţa disponibilă, de 1,3 hectare de plajă.
„Nu suntem interesaţi de închirierea plajelor, pentru că am făcut acest lucru anii trecuţi şi am fost în pierdere”, spune Daniela Tudor, directorul Hotelului Zenit, din Mangalia. De aceeaşi părere sunt şi vecinii de la Hotel Corsa. În acelaşi timp însă, alţi operatori se plâng de faptul că autorităţile locale fac presiuni pentru ca ei să renunţe la plajă. „Eu nu colaborez cu nimeni şi vreau să mă lase să lucrez. Dacă plajele arată rău, este pentru că ei nu îmi dau autorizaţia”, spune Sorin Greavu, vicepreşedinte Romned Port Operator.
Hotelierii care au depus cereri speră ca, în curând, să-şi poată amenaja plaja. „Pentru o cameră e nevoie de două şezlonguri, respectiv de şase metri pătraţi. Dacă ne raportăm la numărul spaţiilor de cazare, eu ar trebui să închiriez cam 4.000 mp, cu tot cu ieşiri”, afirmă Nicolae Bucovală, directorul Hotelului Tomis din Mamaia. Aici , circa 50 de agenţi economici care au făcut solicitări se luptă pe aproximativ 20 de hectare, întrucât cealaltă jumătate aparţine unor operatori. Potrivit DADL, atribuirea se va face până pe 10 iunie. (A contribuit Feri Predescu)