Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile franceze își pregătesc apărarea față de FURIA publică: „Atacul NU putea fi împiedicat!”
Autoritățile franceze își pregătesc apărarea față de FURIA publică: „Atacul NU putea fi împiedicat!”

Autoritățile franceze își pregătesc apărarea față de FURIA publică: „Atacul NU putea fi împiedicat!”

Atacul era previzibil. Poliția și serviciile de informații se așteptau. Numărul mare al jihadiștilor reîntorși din Siria sau inspirați de Al-Qaida sau ISIS amenințau să ducă într-o zi la un atac terorist de o amploare nemaivăzută, cum a fost cel de vineri seara de la Paris.

Totuși, noile mijloace – oameni și materiale – alocate luptei anti-teroriste imediat după atentatele de la Charlie Hebdo și magazinul evreiesc, în ianuarie, mobilizarea armatei și adoptarea unei noi legi a informațiilor s-au dovedit insuficiente.

Alain Chouet, fost șef al serviciului francez de informații externe, DGSE, citat de Le Point, susține în mod uluitor, că atentatele nu puteau fi împiedicate:

„Nu se poate face nimic. Nu o să poți niciodată împiedica opt băieți hotărâți, antrenați în străinătate, și trimiși aici, sau deja aflați aici, și motivați să treacă la acțiune.”

El adaugă:

„Trăgătorii de vineri seara sunt cu certitudine oameni care se cunoșteau, care au fost antrenați să nu atragă atenția, să rămână sub radar, să avanseze câte unul și să acționeze împreună.”

Declarația senzațională prin neputința pe care o transmite continuă:

„Putem noi să deschidem un Guantanamo francez unde să închidem mii de inși care se întorc din Siria, dar tot nu vom împiedica opt băieți să pună mâna pe arme.”

Cei opt kamikaze erau toți echipați cu centuri sau veste explozive pe care le-au declanșat pentru a comite atentatul sau atunci când erau pe punctul de a fi prinși de poliție. Aceasta este o premieră pentru Franța și arată că o rețea jihadistă prezentă în Hexagon dispune de un artificier capabil să le fabrice, ceea ce nu este deloc la îndemâna primului amator care a învățat să facă bombe pe internet.