Ministerul Informațiilor de la Teheran a declarat pentru agenția oficială de știri, IRIB, că au fost arestați membrii de frunte ai unui grup care planifică tulburări de ziua anuală a studenților, 7 decembrie, la universitățile din Teheran și în alte părți ale Iranului.

În timpul celor mai recente proteste, grupul intenționase să atragă studenții în afara campusului Universității din Teheran „pentru a crea tulburări”, se arată într-o declarație a ministerului. Oficialii nu au oferit alte detalii.

Între timp, guvernatorul provinciei Teheran, Anoushiravan Mohseni Bandpay, a declarat că multe dintre cele 2.021 de persoane arestate în provincia Teheran, cu ocazia tulburărilor declanșate de creșterea prețurilor la combustibil, au fost eliberate, potrivit agenției semi-oficiale de știri Mehr.

„În tulburările recente, au fost arestate 2021 de persoane. Multe dintre ele se află la prima abatere și au fost arestate ca urmare a ignoranței lor și într-o atmosferă tensionată, fiind eliberate la scurt timp”, a mai declarat domnul Bandpay.

Probabil cele mai mari proteste anti-guvernamentale din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice au început la 15 noiembrie, după ce guvernul a anunțat majorarea prețului la combustibili.

Cu toate acestea, protestele s-au transformat rapid în manifestații cu un caracter politic, cetățenii cerând înlăturarea liderilor țării, unul dintre cei mai mari producători de petrol ai OPEC.

Ministrul de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a declarat săptămâna trecută că până la 200.000 de persoane au luat parte la tulburări în toată țara.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției din Iran, Gholamhossein Esmaili, a declarat în cadrul unei conferințe de presă difuzată în direct la televiziunea de stat, că doar 300 de persoane arestate în timpul protestelor mai sunt în arest la Teheran, majoritatea celor reținuți fiind eliberați.