În prezent, legea în baza căreia funcționează Autoritatea de Supraveghere Financiară permite ca directorii societăților de asigurări, care funcționează în România, să poată fi demiși, dacă încalcă normele legale.
Cu toate acestea, există suficiente exemple în care cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară nu și-au făcut datoria.
Ultimul se referă la situația firmei de asigurări Euroins, unde există informații că datele furnizate către ASF erau ascunse cu bună știință, de către conducerea de societății. Numărul dosarelor de daună aflate în lucru erau în mod evident reduse, pentru a nu atrage atenția ASF, cu privire la neplata cu lunile a daunelor.
În acest mod, chiar ASF a făcut o plângere penală pe numele Euroins cu privire la neregulile care se petrec la această companie.
În plus, deși ASF are puterea să o demită pe Tanja Blatnik, directorul Euroins, acest lucru nu s-a întâmplat de mai bine de două luni, de când a izbucnit scandalul.
Situația se repetă și la City Insurance
Ce se întâmplă la Euroins, se întâmplă și City Insurance, prima mare companie de asigurări de pe piața românească, intrată direct în faliment.
Pentru asta, Statul Român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit suma de 654 de milioane de lei, în locul firmei de asigurare reasigurare City Insurance, care a intrat în faliment. Cu alte cuvinte dosarele de daune la accidentele rutiere, și nu numai, au fost achitate de contribuabilul român, în loc de compania privată.
Despre falimentul și problemele de la City Insurance, jurnalistul Dan Andronic, de la Evenimentul Zilei, a scris mai multe anchete de presă.
”Cu alte cuvinte, românii au plătit peste un miliard de lei pentru ca cei plătiți să le apere interesele, Autoritatea de Supraveghere Financiară să nu-și facă datoria. Să acopere niște falsuri grosolane, luând de fiecare dată apărarea City Insurance”, a scris Andronic, în seria de anchete publicate de Evenimentul Zilei.
Dă vina pe ASF
Revenind la subiect, mai trebuie să unul dintre directorii de la City, Cristian Pascale a fost recent reconfirmat în funcție de către cei de la ASF, în condițiile în care firma a intrat în faliment în mandatul acestuia, și în plus, în 2017, a fost amendat de ASF, pentru nerespectarea planului de redresare.
Acum, Pascale spune că nu este vinovat de falimentul firmei de asigurări City Insurance și aruncă vina pe cei de la ASF.
”Este vina ASF, care nu a aprobat o serie de planuri de finanțare”, a spus Pascale, citat de libertatea.ro.