Reprezentanţii UDMR şi cei ai PCM au finalizat discuţiile despre proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc şi urmează ca acesta să fie lansat în dezbatere publică în perioada 10-15 august, a anunțat preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozse. „Urmează ca, după dezbaterea publică, proiectul de autonomie să fie depus în Parlament, sperăm că în luna septembrie”, a mai spus acesta.

Kulcsar Terza a menţionat că PCM susţine în continuare că este important ca acest proiect de lege să fie însoţit de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituției, inclusiv introducerea Declaraţiei de la Alba Iulia din 1918 într-o lege şi în Constituţie.

Printre altele, autonomia ar implica transferul de atribuții, astfel ca apărarea şi politica externă să rămână la nivel central, iar restul să fie delegate autorităţilor regionale şi locale. În regiunea autonomă limba maghiară ar fi oficială, alături de limba română. Autonomia fiscală, de asemenea dorită, ar însemna ca toate taxele şi impozitele să fie adunate la nivel regional şi o cotă parte, 5-10%, să fie transferată bugetului central.

Primar PSD: „M-am simțit umilit”

Dacă vizita lui Ponta în maghiarime, la Pasul Nyerges, dă spe ranțe re pre zentanților maghia rilor, ea îi ne mul țumește în schimb pe colegii de partid ai acestuia. Vicepre șe dintele PSD Harghita, Marcel Vancu, primar al comunei Tulgheș, a trimis ieri o scrisoare deschisă premierului. În aceasta, el protestează față de schimbarea prefectului județului, Adrian-Jean Andrei, care a fost înlocuit duminică cu Petres Sandor, susținut de UDMR, pentru că atacase în instanță memorandumul pentru autonomia Ținutului Secuiesc. „Consider nefirească schim barea lipsită de justificare a prefectului judeţului Harghita, măsură luată în pripă electorală din punctul meu de vedere, taxând pe nedrept acţiunile acestuia. Ca primar, susţin punctul de vedere al fostului prefect de Harghita”, scrie el.

Acesta mai spune că s-a simțit umilit după vizita premierului la Nyerges. „Deşi prezent la eveniment în calitate oficială, (premierul – n.r.) a fost primit cu însemnele şi imnul altui stat şi mai ales, cu însemnele atât de controversate ale pretinsului Ţinut Secuiesc. Aş dori, totodată, să îi amintesc domnului Premier Victor Ponta şi faptul că 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este o zi de doliu pentru cei alături de care duminică şi-a exprimat susţinerea și compasiunea”, încheie el.