Autonomia Ținutului Secuiesc: funcționărime dublată inutil și înhățarea resurselor. Visul tuturor baronilor locali
- Mălin Bot
- 21 septembrie 2014, 07:29
Sub pretextul luptei pentru drepturile maghiarilor, liderii UDMR au construit un proiect de autonomie care nu are nimic de-a face cu maghiarii simpli din Harghita și Covasna.
Proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc, prezentat de Kelemen Hunor săptămâna aceasta este, de fapt, un plan prin care politicienii din UDMR caută să înhațe resurse și să-și asigure sinecuri pentru structura de partid.
Kelemen Hunor a prezentat un proiect care expune destul de clar scopurile pe care UDMR le urmărește sub pretextul luptei pentru autonomia maghiarilor din Harghita și Covasna. Nu sunt cu nimic diferite de scopurile urmărite în multe alte zone de baronii locali care și-au tras județe întregi sub stăpânire.
Dincolo de viziunea medievală asupra modului în care trebuie organizat sistemul judiciar și alte câteva aberații la limita șovinismului, proiectul prezentat de Hunor propune două schimbări mari și late în Harghita Covasna și Mureș.
Prima schimbare este de ordin administrativ. Hunor vrea ca peste structurile existente, prea stufoase și pline cu funcționărime care taie frunză la câini, să apară noi structuri administrative: un Consiliu Regional și un Executiv regional. În traducere: alte câteva sute de posturi de funcționari, cocoțați peste funcționărimea existentă, care să fie repartizate, evident, de liderii UDMR.
Despre Consiliul Regional știm că va fi condus de patru baroni locali: un președinte și trei vicepreședinți. Executivul regional are un președinte al regiunii și un număr nedefinit de vicepreședinți.
Compunerea ”Executivului regional” nu e gândită pe vreun criteriu de competență ci pe un principiu care a guvernat în Evul Mediu organizarea societății: cate un reprezentant al fiecărei comunități. Alegerea membrilor executivului regional nu se face în mod transparent, după modelul modern european, ci prin vot secret.
Așadar, dragi contribuabili maghiari din Harghita și Covasna, liderii UDMR vă propun să luați în cârcă și mai mulți funcționari, un număr probabil dublu de birocrați care primesc slujbe de la partid și pierd vremea prin birouri.
Pentru a justifica noile sinecuri de tip administrativ, proiectul de autonomie propune ca noul executiv sa conducă serviciile deconcentrate și să gestioneze cam tot ce mișcă în cele trei județe, fără a desființa însă structurile existente. Așadar, birocrație dublă pentru orice persoană care vrea să deruleze vreo activitate în regiune. Peste hârțogăriile pe care trebuie să le facă oricine se adaugă noi bariere birocratice cu sediul în structurile noi.
Așadar, dragi contribuabili maghiari din Harghita, Covasna și Mureș, după ce vă pun în cârcă un număr dublu de funcționari, politicienii care pretind că vă apără drepturile vor să vă trimită să stați la cozi la un număr dublu de ghișee. Totul pentru ca politicienii din UDMR să aibă mai multe funcții și sinecuri de împărțit pentru neamuri, pile, relații și membri de partid. Așadar, nu vorbim de o modernizare a organizării administrative, cu mecanisme mai eficiente și mai puțin costisitoare, vorbim de o dublare a funcționărimii și birocrației.
Cum ar face asta viața mai bună pentru maghiarii simpli din zonă?
Pentru a-și susține cumva structura administrativă obeză, liderii UDMR propun ca toate resursele naturale, căile de comunicații, cursurile de apă și cam tot ce mai mișcă prin cele trei județe să fie trecute în proprietatea regiunii și să fie exploatate de noile structuri regionale.
Proiectul nu expune nicio viziune de dezvoltare economică sau vreo direcție care să aducă prosperitate zonei. Tot ceea ce cere Kelemen Hunor este ca UDMR să preia controlul total al resurselor din județele vizate de proiectul autonomist. Proiect care nu ne explică clar cum ar fi folosite acestea în interesul populației din zonă, nu pentru îmbogățirea politicienilor care ocupă funcțiile de decizie.
Așa cum arată acum, proiectul de autonomie propus de Kelemen Hunor nu are nicio legătură cu maghiarii simpli care își doresc un trai mai bun într-o țară mai civilizată. Nu vine cu soluții pentru îmbunătățirea serviciilor publice, pentru stimularea investițiilor, pentru școli mai bune și spitale mai dotate. Nu este despre maghiarii simpli din Harghita, Covasna și Mureș, este pentru clientela politică și bunăstarea celor care l-au formulat. E un vis pentru orice baron local din România.
Dincolo de textul proiectului, trebuie să ne uităm cu mare atenție și la contextul ales de liderii UDMR pentru a-l lansa. Kelemen Hunor nu a decis întâmplător să prezinte proiectul în ziua referendumului din Scoția. Un rezultat pozitiv oferea momentul excelent pentru toată propaganda extremistă care caută să incite cât mai mult spiritele în comunitățile predominant maghiare. Propagandă care trebuie privită cu mare atenție în contextul evenimentelor din Ucraina.