Autobuze electrice fabricate în Republica Moldova, la Bălți

autobuz electric Republica Moldova / sursa foto: gov.md

Orașul Bălți urmează să primească, în curând, autobuze electrice fabricate integral în Republica Moldova.

Peste 20 de autobuze electrice fabricate din Moldova vor începe să circule pe străzile din Bălți, al doilea oraș ca mărime al țării.

Două autobuze electrice la Bălți, înainte de Anul Nou

Primele două autobuze electrice vor apărea la Bălți încă înainte de vacanța de Anul Nou, a anunțat vicepremierul și ministrul pentru Dezvoltare Economică și Digitalizare Dumitru Alaiba, rețelele de socializare.

Potrivit acestuia, compania producătoare de autobuze intenționează să producă 50 de autobuze, ale căror piese și componente sunt fabricate în Moldova în proporție de 32%, iar pe viitor ponderea acestora să depășească 55%.

„Creăm condițiile necesare pentru a atinge acest obiectiv. Producătorul generează oportunități de afaceri pentru alte companii în valoare de 15 milioane de lei. Pentru anul viitor, compania a încheiat deja contracte pentru producerea a peste 100 de autobuze electrice”, a spus Alaiba.

Cine produce vehiculele

Autobuzele electrice sunt produse de compania InformBusiness. Pe baza unui contract cu Municipiul Bălți, compania va furniza 23 de autobuze electrice pentru oraș.

Autobuzele electrice vor avea o autonomie de până la 70 km, la o viteză de până la 70 km/h.

Caroseria autobuzului este de import, iar toate electronicele, inclusiv consola centrală, sunt fabricate în Moldova.

Autobuzele electrice sunt echipate cu un motor electric de 160 kW. Prețul unui autobuz este de 242 de mii de euro, fără TVA.

Autobuze electrice produse în Republica Moldova

„Peste 20 de autobuze electrice made in Moldova vor circula pe străzile din Bălți cu VIN COD moldovenesc. Un pas important în industrie. Foarte curând!”, a anunțat Alaiba.
„Primele 2 unități vor ajunge chiar la finalul acestui an. Asta ne-a spus Vitalie Eșanu. Anul viitor va produce încă peste 100 de autobuze electrice. Sunt construite 32% din piese locale, dar vor să crească la peste 55%. Iar noi vom crea condițiile necesare pentru a ajunge la acest scop”, a mai spus ministrul.
„Această companie generează oportunități de business pentru alte companii în sumă de 15 mln MDL. „Vreau să fac ceva bun și să rămână în istorie”. Asta ne-a spus domnul Eșanu, iar noi îl vom ajuta. Succesul lui înseamnă succesul nostru, al tuturor”, a mai spus ministrul.
„Moldova nu stă pe loc. Ne mișcăm rapid, producem și ne dezvoltăm. Suntem o țară care crede în potențialul produsului său autohton”, a încheiat Dumitru Alaiba.