Austria rămâne fără motorină. A fost nevoită să apeleze la rezervele de stat

Prețul carburanților. Sursa foto: Dreamstime.com

Austria are o producție mică de carburant, iar principala rafinărie a fost afectată de o defecțiune majoră. Lucrările de reparații vor mai dura, iar presa locală scrie că se va ajunge la închiderea unor benzinării.

Austria se confruntă cu o criză fără precedent a carburanților. După inflația în creștere și majorarea prețurilor, acum țara are o altă mare problemă: Va rămâne fără motorină, scrie Heute.

Un litru de motorină a ajuns la un preț de 2,1 euro, iar unul de benzină premium a ajuns la 2,2 euro. În timp ce mulți austrieci se întrebau cât timp vor mai putea să facă plinul la astfel de prețuri, acum oamenii au ajuns să se întrebe dacă vor mai putea face plinul.

Mai multe benzinării au fost obligate să raționalizeze carburanții, iar Austria a fost nevoită să apeleze la rezerva de urgență a statului. Măsurile nu par suficiente, iar țara rămâne se pare fără motorină.

Defecțiune majoră

Potrivit unui raport oficial, există mai multe motive care au dus în această situație. Austria importă foarte multă motorină și are doar o mică producție internă, dar mult mai importantă în acest moment este o defecțiune a rafinăriei din Schwechat.

Avariile s-au produs în timpul lucrărilor de întreținere, motiv pentru care rafinăria produce „cu greu sau deloc” de trei luni, iar rezerva de stat este pe cale să se epuizeze, scrie ziarulromanesc.at.

Potrivit presei din Autria lucrările de reparații vor dura până în septembrie. În acest moment instalațiile lucrează la doar 20% din capacitate.

Probleme majore și în Croația

Probleme grave sunt și în Croația, unde mai multe benzinării au anunțat că vor pune lacătul pe ușă dacă nu vor mai reuși să se aprovizioneze.

Între timp, Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor la carburanți pentru încă două săptămâni. Astfel, prețul la benzinăriile din afara autostrăzilor rămâne la 13,08 kuna (1,74 euro) pentru un litru de motorină și la 13,50 kuna (1,79 euro) pentru benzina normală.

Fără intervenția guvernului, motorina ar costa peste 16 kuna (2,12 euro) și ar putea crește până la 16,50 kuna, a declarat Armando Miljevac, președintele Asociației Micilor Comercianți de Ulei.