După ce majoritatea diviziilor Volksbank International, mai puţin cea din România, au fost vândute anul trecut, banca austriacă a intrat într-o nouă etapă. Volksbank AG a anunţat ieri că va opera o majorare de capital, de 480 de milioane de euro, la care va participa şi statul austriac.

În plus, va fuziona cu Investkredit Bank, divizia sa de corporate şi real estate. Noua entitate se va numi Verbundbank. Care sunt implicaţiile asupra României? Planurile de vânzare a entităţii locale, precum şi a Volksbank Leasing, se menţin.

În decembrie 2011, vice­preşedintele băncii locale, Lucian Cojocaru, declara pentru EVZ că se aşteaptă ca vânzarea băncii să aibă loc în circa 2-3 ani, odată cu schim­barea mediului economic.

Transformare

Perioada de criză a fost una de redresare pentru ins­ti­tu­ţia care a crescut agresiv în 2007 – 2008. Timp de doi ani Volksbank România a stopat creditarea retail, redemarată în 2011. În ultimul timp, banca a pus accentul şi pe atragerea de resurse, pentru a echilibra decalajul credite/depozite aflat în ultimii ani la un raport de 5/1. În decembrie anul trecut solvabilitatea acesteia era de 18%.

Criza a lovit puternic în mediul bancar, iar perspectiva revenirii recesiunii în zona euro îi îngrijorează cel mai tare pe bancheri, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, pu­blicat recent. Analiştii se aşteap­tă ca 2012 să fie anul consolidării pieţei bancare locale.

480 de milioane de euro

este majorarea de capital anunţată de Volksbank AG