Ambasadorii din 13 state arabe s-au întâlnit marţi în capitala australiană Canberra, preocupaţi că o eventuală recunoaştere de către Australia a Ierusalimului drept capitală a Israelului ar putea pune sub semnul întrebării perspectivele de pace în Orientul Mijlociu, informează Reuters, citat de Agerpres.

 

Reuniunea are loc după ce marţi premierul australian Scott Morrisnon a anunțat pe neașteptate că este „deschis” față de recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și de o posibilă mutare a ambasadei australiene în Orașul Sfânt.

 

Acest anunţ i-a determinat pe cei 13 ambasadori să convoace o reuniune în capitala Australiei, a precizat telefonic pentru Reuters ambasadorul Egiptului în Australia, Mohamed Khairat.

 

„Am convenit să-i trimitem ministrului de Externe o scrisoare pentru a ne exprima îngrijorarea faţă de această declaraţie”, a spus diplomatul egiptean.

 

„Orice decizie în acest sens poate dăuna procesului de pace, iar acest lucru va avea implicaţii negative serioase asupra relaţiilor dintre Australia şi alte ţări, nu doar arabe, ci şi alte ţări islamice”, a menţionat ambasadorul.

 

Şi Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, a avertizat marţi că mutarea ambasadei australiene la Ierusalim ar putea submina procesul de pace dintre Israel şi palestinieni, a consemnat dpa. Şefa diplomaţiei indoneziene, Retno Marsudi, a declarat că a făcut cunoscută Australiei opoziţia ţării sale faţă de o astfel de decizie.

 

„Indonezia îndeamnă Australia şi alte ţări să continue să susţină procesul de pace şi să nu ia nicio măsură care poate submina procesul de pace şi securitatea globală”, a spus Marsudi după o întâlnire cu ministrul de externe palestinian Riyad Al Maliki, aflat în vizită în Indonezia.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indonezian Arrmanatha Nasir a refuzat să comenteze o ştire a canalului australian ABC în sensul că Jakarta are în vedere amânarea semnării unui acord comercial cu Australia, în urma afirmaţiilor premierului Morrison, a menţionat dpa.

 

„Suntem angajaţi faţă de o soluţie cu două state”, Israelul şi un stat palestinian, „dar sincer, asta nu merge prea bine, au fost realizate puţine progrese şi nu trebuie să continuăm să facem acelaşi lucru şi să ne aşteptăm la rezultate diferite”, a explicat prim-ministrul australian marţi dimineaţa în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

 

El a apreciat ca „rezonabile” şi „convingătoare” propunerile de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel şi a transfera ambasada, fără să precizeze originea acestor propuneri, şi a menţionat că urmează să fie studiate de guvernul australian.

 

Anunţul a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney.

Te-ar putea interesa și: