Austeritate pentru toți. Președintele Greciei renunță la salariu

Austeritate pentru toți. Președintele Greciei renunță la salariu

Preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, a decis să renunţe la salariu. Ministrul de finanţe de la Atena, Evangelos Venizelos, a salutat gestul ”simbolic” al şefului statului elen, în contextul economic actual, în care populația suferă de pe urma măsurilor de austeritate.

”Preşedintele mi-a cerut, în calitate de ministru de finanţe, să mă ocup de procedurile necesare pentru ca el să renunţe la salariu”, a declarat Venizelos, citat de France Presse, la finalul unei întrevederi cu Carolos Papoulias.

Noul plan de salvare a ţării, în valoare de 230 de miliarde de euro, ce aşteaptă undă verde de la zona euro pentru a fi pus în aplicare, cuprinde un nou set de măsuri de austeritate nepopulare de peste 3 miliarde pentru 2012, dintre care o mare parte vizează reduceri ale salariilor şi pensiilor, relatează ”Le Figaro”. Parlamentul de la Atena a aprobat, duminică noaptea, programul de austeritate ce va permite deblocarea împrumutului european de 130 miliarde de euro şi ştergerea unei părţi a datoriei Greciei.

Astfel, salariul minim trebuie să scadă cu 22% la 586 de euro brut în decurs de 14 luni, în timp ce o reducere de 10 la sută este programată pentru pensiile complementare.

Ne puteți urmări și pe Google News