Austeritatea pare să fie doar pe hârtie, cel puțin în ceea ce-I privește pe bugetari. Așa se face că deja anumite instituții au scos la concurs sute de posturi, în timp ce alte mii își așteaptă rândul.
Mii de posturi de bugetari se așteaptă să fie scoase la concurs în perioada următoare. Asta în contextul în care încă din luna septembrie se vorbește despre austeritate și tăierea posturilor de la stat.
Ba chiar trebuia să se facă o adevărată reformă bugetară. Singura instituție care a tăiat 99 de posturi a fost Secretariatul General al Guvernului. În rest, s-a mai tăiat pe ici pe colo, dar numai posturile care nu erau ocupate. Totuși ceva s-a făcut. Exact pe principiul lui Caragiale ”să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic, să nu se revizuiască, primesc, dar să se schimbe pe ici pe colo câte ceva”.
Și nu s-a revizuit, dar se schimbă. Se angajează nu se taie! Deja Ministerul Finanțelor a anunțat că angajează 54 de persoane pentru diferite poziții din cadrul instituției.
De asemenea se mai angajează alți 46 de specialiști pentru a întări echipa. Pe de altă parte, ministrul Marcel Boloș a anunțat că și Ministerul Dezvoltării cere dezlegare pentru nu mai puțin de 5.000 de locuri de muncă.
Bugetari angajați pe bandă rulantă în ultimul an
Ministerul Sănătății este următorul pe listă. „Deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială. Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente şi infirmieri vor putea face rapid angajări”. A explicat premierul în urmă cu câteva zile.
El a mai spus că această creștere este susținută. Nu de alta, dar „Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023”. Colac peste pupăză pentru anul 2024, Guvernul a primit solicitări de la ministere pentru 33.000 de posturi noi, în condiții de austeritate desigur.
Cert este că nici anul 2023 nu a fost unul econom, dacă ne uităm la numărul de bugetari angajați. Aparatul de stat s-a mărit cu peste 10.000 de persoane. Lucru reflectat și în execuția bugetară. Așa se face că pe trimestrul II, gradul de realizare a cheltuielilor cu petsonalul a fost de 97.1%, în timp ce pe semestrul III a crescut până la 100,2%.