Austeritate austriacă: Economii de 27 miliarde euro

Austeritate austriacă: Economii de 27 miliarde euro

Guvernul austriac va implementa măsuri de austeritate care vor aduce economii de 26,5 miliarde euro la bugetul statului.

Coaliţia care guvernează Austria a prezentat cel mai mare pachet de măsuri de austeritate din istoria republicii, ce urmează să aducă în perioada 2012-2016, 26, 5 miliarde de euro la bugetul de stat, anunță Agerpres.

Aportul la nivel federal va fi de 21-22 miliarde de euro - dintre care 14 miliarde (deci două treimi) urmând a fi obţinute prin economisiri şi între 7 şi 8 miliarde de euro prin crearea de noi impozite. Contribuţia landurilor la pachetul de economisire va fi de 5, 2 miliarde de euro.

Înghețarea salariilor în 2012

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte sectorul public, pachetul de austeritate vizează îngheţarea salariilor în anul ce urmează şi o ajustare moderată a acestora în 2014. Pâna în 2014 posturile vor fi îngheţate, cu excepţia funcţiilor executive, celor din domeniul justiţiei şi învăţământului. Sectorul public urmează să contribuie astfel cu 2, 7 miliarde de euro la consolidarea bugetară

În ceea ce priveşte impozitele, se preconizează, printre altele, o creştere a taxei pe imobile (inclusiv cele câştigate sau moştenite), precum şi impozitarea celui de al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru cei care obţin venituri mari (cuprinse între 150.000 şi 200.000 de euro anual), dar şi introducerea unei taxe de solidaritate pentru cei bogaţi.

Pensiile vor fi de asemenea afectate. Cei sub 50 de ani nu se vor mai putea pensiona pe motiv de boală, ci vor primi un ajutor special în acest sens. Vârsta de pensionare va rămâne de 62 de ani, iar cei care beneficiază de pensiile speciale, deosebit de mari, precum cei care au deţinut funcţii de conducere sau politicienii, vor trebui să plătească o taxă de solidaritate. Pentru anii ce urmează nu se prevede decât o creştere minimală a pensiilor, de cel mult 1%.