Aurelia Cristea vrea să interzică fumatul în mașina personală. Polițist: „Mai avem să intrăm în casa omului să vedem dacă fumează de față cu copilul”

Aurelia Cristea vrea să interzică fumatul în mașina personală. Polițist: „Mai avem să intrăm în casa omului să vedem dacă fumează de față cu copilul”

Șoferii care fumează în mașina personală în prezenţa femeilor însărcinate sau a copiilor ar putea primi amendă, dacă propunerea deputatei PSD va fi aprobată. În replică, polițiștii spun că este „o aberație”

Deputata PSD Aurelia Cristea vrea să interzică fumatul și în mașina personală, dacă în ea se află o femeie însarcinată sau copii. Ea a anunțat ieri că a depus amendamente la proiectul de modificare a Legii privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, aflat acum în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce senatorii au stabilit că se poate fuma în interior, în spații separate și izolate. Supărată că i s-a modificat legea, Cristea a cerut anularea amendamentelor formulate de senatori și a propus altele noi, care prevăd: interzicerea fumatului în maşina proprietate personală, dacă se află copii sau femei însărcinate și interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile de joacă pentru copii în aer liber, cât şi în spaţii închise. Deputata PSD a precizat că, în cazul fumatului în maşina în care se află copii sau femei însărcinate, polițiștii vor putea aplica amenzi asemănătoare celor date șoferilor care vorbesc la telefon, de maximum 500 de lei .

Scopul: copiii anului 2035 să nu mai fumeze

„Copilul nu se poate apăra, noi trebuie să fim cei care legiferăm astfel încât drepturile lui să nu fie încălcate. Cred că prin această reglementare se va produce o conştientizare mult mai mare la nivelul tuturor celor care fumează, astfel încât să nu pericliteze în niciun sens sănătatea celor de lângă ei şi în special a copiilor. Este o consecvenţă în această iniţiativă legislativă, tocmai pentru a ajunge ca în anul 2035 să avem prima generaţie de copii care să nu mai fumeze”, a explicat deputata PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o aberație!”

Chestionați pe tema amendamentului depus de Aurelia Cristea, oficiali din Poliția Română, au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că propunerea referitoare la fumatul în mașină nu le-a fost adusă la cunoștință. „Oricum, mulți iau decizii fără să ne întrebe dacă putem sau nu aplica legea în astfel de cazuri”, a răspuns, ironic, oficialul IGPR. Polițiștii susțin că „este o aberație” să tragi la răspundere un șofer care fumează în propria mașină. „A fost binevenită legea anti-fumat. Însă, în acest caz putem vorbi despre răspunderea morală a unui părinte care fumează sau nu față de minor. Mai trebuie să intrăm, inopinat, în casa omului, să verificăm dacă acesta fumează de față cu copilul”, ne-a precizat omul legii. Cert este că, ne-au precizat aceleași surse, ca și în alte cazuri cu care nu au fost de acord, polițiștii vor fi nevoiți să aplice legea, dacă aceasta va intra în vigoare, așa cum dorește Aurelia Cristea. Însă, modul în care o pot aplica lasă de dorit. „Polițistul vede un conducător auto care fumează, vede și scaunul copilului pe bancheta din spate, se apropie de el, acesta stinge țigara și spune că a fumat înainte de fi copilul în mașină. Este o chestiune relativă”, a punctat un ofițer.

Reglementări în alte țări

Fumatul a fost interzis în restaurante și baruri pentru prima oară în lume în statul California (SUA). Cinci ani mai târziu a urmat New York. Și în Europa sunt foarte multe țări care au interzis fumatul în aceste locuri. În 2004, Irlanda a decis să interzică total fumatul. A fost urmată de Norvegia, apoi Italia, Malta și Suedia (2005), Marea Britanie și Turcia (2007). Anul trecut, Țara Galilor și Anglia au interzis fumatul în mașină în prezența minorilor. Cei care nu respectă prevederile legale riscă o amendă de 50 de lire. Excepție fac mașinile decapotabile și țigările electronice. Canada, SUA, Australia, Cipru și Africa de Sud au adoptat și ele o legislație similară.