Reprezentanții AUR spun că uniforma oferă un sentiment de apartenență și ar duce la creșterea randamentului elevilor. Inițiatorii proiectului citează mai multe studii americane. În plus, ei spun că dacă uniforma ar fi obligatorie, elevii nu ar mai veni îmbrăcați la școală după ultima modă și ar fi mai disciplinați.
AUR a depus un proiect de lege prin care se dorește ca uniformele să fie obligatorii în școli. Inițiatorii actului normativ spun că, în trecut, uniforma era o mândrie, dar acest sentiment a dispărut în perioada comunistă. Lucrurile ar trebui însă să se schimbe acum.
„În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism“, spun cei de la AUR.
Studii din străinătate
Potrivit inițiatorilor proiectului,de lege în România nu s-au făcut studii care să arate avantajele sau dezavantajele purtării uniformei. Cei de la AUR citează studii americane.
„Studiile şi sondajele finanţate şi efectuate de-a lungul timpului în ţările vest-europene şi în Statele Unite ale Americii au pus în evidenţă cu predilecţie avantajele purtării uniformei şcolare. Unii specialişti susţin că alegerile vestimentare nu mai reprezintă o problemă, deci te poţi concentra pe şcoală, nu pe ce vei purta la şcoală. Un alt studiu, în care au fost implicate 1000 de şcoli gimnaziale din Texas, a arătat că elevii care poartă uniforme au o percepţie pozitivă mai puternică asupra faptului că aparţin unei comunităţi şcolare, decât cei care nu poartă uniforme“, se arată în expunderea de motive.
Elevi mai disciplinați
Inițiatorii proiectului mai spun și că purtarea uniformei contribuie la disciplinarea elevilor şi la creşterea capacităţii de concentrare a acestora. În plus ar reduce numărul absențelor.
„Purtarea uniformei elimină stresul copiilor de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi tentația de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora.
Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că aceste cheltuieli legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor.
Statistic, în unităţile de învăţământ în care se poartă uniformă şcolară, elevii sunt mai disciplinaţi și mai atenţi. Purtarea constantă a uniformei la şcoală contribuie semnificativ la identificarea intruşilor care ar putea pătrunde în incintă, altminteri, neobservaţi“, mai spun reprezentanții AUR.
Toți elevii sunt egali
În România, uniforma nu este în acest moment obligatorie, dar majoritatea școlilor au un cod de conduită vestimentară. „În prezent, în ţara noastră, uniforma şcolară pentruelevi nu este obligatorie prin lege, însă fiecare unitate de învăţământ poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi în regulamentul şcolar.
Într-un fel uniformele obligatorii sunt benefice dacă ne gândim că, astfel, copiii nu sunt marginalizaţi pentru statutul lor şi nici nu se confruntă cu probleme ce nu merită atenţie. Cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali”, mai spun iniţiatorii proiectului.
Pregătiți pentru viitor
Cei de la AUR mai spun și că uniforma îi pregătește pentru viitor pe elevi. „Majoritatea uniformelor au o eleganţă sobră, ceea ce îi pregăteşte pe copii şi pentru viaţa profesională.
Există meserii la care este obligatoriu să porţi uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecţi un anumit cod vestimentar. Elevii liceelor cu tradiţie din România sunt mândri că poartă uniforma specifică şcolii lor”, mai spus reprezentanții AUR, potrivit news.ro.