Preţul aurului a atins marţi un nivel record, iar specialiștii în metale prețioase consideră că acesta este doar începutul. Și prețul argintului a crescut considerabil.
Prețul unui gram de aur a crescut încă de la începutul anului 2024, iar marți a atins un nivel record. Preţul spot al aurului a crescut cu 0,8% la 2.130,79 dolari pentru o uncie, după ce a atins un record de 2.141,59 dolari uncia. Dintr-o perspectivă a analizei tehnice, aurul poate creşte către 2.180 dolari uncia.
„Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a spus Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.
Și prețul argintului a crescut
Analistul independent Ross Norman se aşteaptă ca preţul aurului să atingă 2.300 de dolari în acest an. Și preţul spot al argintului a crescut, de luni, depăşind niveluri tehnice majore. Ultima oară a crescut cu 0,2%, la 23,94 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din 28 decembrie.
„Asta înseamnă că aurul nu creşte singur în acest moment şi măreşte şansa unei creşteri mai susţinute”, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri al Saxo Bank.
Prin contrast puternic, platina şi paladiul au mers în direcţie opusă, fiind în scădere cu 1,4%, respectiv cu 1,6%.
Raportul aur-platină a atins cel mai mare nivel
„Platina este relativ ieftină în comparaţie cu aurul, dar până acum a fost lăsată în urmă. Odată ce preţul aurului se stabilizează, este probabil ca platina să beneficieze de pe urma creşterii sale recente”, a spus Hansen. Raportul aur-platină a atins cel mai mare nivel din martie 2020, când începutul pandemiei l-a dus la un nivel record, potrivit știripesurse.
Atenție de la cine cumpărați aur
Aurul a fost perceput întotdeauna drept un metal prețios și valoros, păstrându-și acest statut până azi. Egiptenii asociau aurul cu Zeul Soarelui, Ra, fiind folosit pentru crearea bijuteriilor și a măștilor funerare. Apoi, aurul a fost declarat un simbol al puterii și opulenței. Doar nobilii își permiteau să aibă bijuterii din aur.
În prezent, aurul continuă să prezinte interes pentru investitorii români, însă sursa aleasă pentru achiziționare este foarte importantă. Există și foarte multe înșelăciuni și specialiștii recomandă doar magazinele mari.