Augustin Lazăr “în război” cu Adina Florea. O învață cum se redactează comunicatele

Augustin Lazăr “în război” cu Adina Florea. O învață cum se redactează comunicatele

Scandalul comunicatelor de presă emise de Ministerul Public, suspectat că ar fi cenzurat comunicatele Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, pe tema punerii sub urmărire penală a Laurei Codruța Koveși, o are în centru pe Adina Florea. Adjuncta Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a trimis la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un comunicat de presă spre publicare, iar ce a publicat Parchetul General a fost altceva.

După ce Augustin Lazăr a fost acuzat pe diverse canale că, prin “cenzurarea” comunicatului de presă întocmit spre publicare de Adina Florea, încearcă de fapt să o protejeze pe Laura Codruța Koveși, Biroul de informare şi relaţii publice din Parchetul General a trimis presei un comunicat privind modalitatea redactării comunicatelor. Se explică astfel, printre altele, că “Ministerului Public s-a aliniat noilor exigențe legale privind protecția datelor cu caracter personal, a prezumției de nevinovăție, a caracterului nepublic al urmăririi penale, urmând exemplul altor state europene și având în vedere acte normative aplicabile României”.

 

Parchetul General susține că nici măcar inițialele persoanelor implicate în dosare nu trebuie publicate. “Jurisprudența a conturat și faptul că, varianta prescurtării sub forma acronimului  nu îndeplinește obiectivul anonimizării efective, deoarece acronimul, fiind susceptibil să conducă indirect la identificarea persoanei, reprezintă informație cu privire la datele personale. Atragem atenția asupra faptului că furnizarea de informații în alt cadru decât cel legal este de natură a prejudicia înfăptuirea justiției și drepturile persoanelor implicate în orice modalitate într-o procedură penală, precum și de a pune în discuție imparțialitatea cu care se derulează anchetele penale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Reacția lui Augustin Lazăr, când spune “atragem atenția”, pare să aibă legătură cu un dosar instrumentat în urmă cu 10 ani de Adina Florea, pe atunci prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. În urma unei ample acțiuni, 34 de polițiști de la Serviciul Poliției Rutiere Constanța au fost ridicați de acasă, fiind urmăriți penal pentru luare de mită, trafic de influență, alte infracțiuni de corupție. Unii dintre ei au fost arestați, alții au fost cercetați în libertate. În mai puțin de doi, aproape 80% dintre polițiști au fost scoși de sub urmărire penală și s-au întors la treabă. Toți cei 34 de polițiști au dat însă în judecată Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Ministerul Public și Ministerul Justiției. Și au câștigat procesul, obținând și daune materiale, câte 25.000 de lei.  

 

Principala nemulțumire a polițiștilor a fost apariția în presă, imediat după ridicarea lor, a unui comunicat de presă întocmit de Adina Florea, care era și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. În comunicat erau trecute, pe lângă numele inculpaților, adresele acestora, CNP-urile, date cu caracter confidențial. În plus polițiștii au acuzat procurorii că le-au încălcat prezumpția de nevinovăție și le-a lezat onoarea și demnitatea, considerându-i vinovați înainte ca instanța să se pronunțe definitiv.