Prețurile la benzină și motorină au scăzut vineri cu 50 de bani per litru, după ce Ordonanța Guvernului care prevedea acest lucru a intrat în vigoare. Deși actul normativ nu are caracter obligatoriu, majoritatea benzinăriilor au decis să îl pună în aplicare, după cum a declarat și premierul Nicolae Ciucă.
Prețurile la carburanți au scăzut vineri, 1 iulie, cu 50 de bani per litru în majoritatea benzinăriilor, după ce Ordonanța Guvernului a intrat în vigoare, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Chiar dacă la pompă prețul a rămas același, oamenii primesc reducerea pe bonul fiscal când plătesc la casă. Urmează ca în zilele următoare să se facă toate actualizările de soft necesare.
„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă“, a scris premierul Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Din reducerea de preț 25 de bani sunt suportaţi de bugetul de atat şi 25 de bani reprezintă o reducere voluntară pe care trebuie să o lanţurile de benzinării, dacă vor să primească banii de la stat.
S-a evitat raționalizarea
Premierul spune prin pachetele de măsuri luate de Guvern s-a evitat criza de carburanți, dar și raționalizarea benzinei și motorinei. „Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.
Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului - așa cum se întâmplă deja în alte state - și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare.
Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa“, a mai scris premierul Nicolae Ciucă.
Amenzi uriașe
Potrivit prevederilor articolului 5 din această Ordonanţă privind preţurile la carburanţi, este interzisă vânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu aceată reducere de 0,5 lei.
„Revânzarea acestor produse achiziţionate în condiţiile OUG reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţi (..) după cum urmează: 50.000 până la 500.000 de lei amendă, pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 de lei şi 11.000 de lei, pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
ANPC este pregătită să facă verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creştere nejustificată a preţurilor, inspectorii fiind activi şi când a fost acea creştere a preţului la carburanţi, iar acum au la dispoziţie alt cadru legal”, a a declarat joi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.