Doi jurnalişti, un cronometru şi candidaţii rămaşi în cursa finală pentru Elysee, socialistul Francois Hollande şi actualul preşedinte Nicolas Sarkozy, necruţători unul cu celălalt. Astfel a arătat singura confruntare televizată a finaliştilor alegerilor prezidenţiale de duminică. De la creşterea preţurilor carburanţilor, până la pensii, de la criza economică la problema şcolii publice, trecând prin şomaj sau deficit public şi ajungând la imigraţie şi politică internaţională – pe toate aceste teme s-au contratcei doi "prezidenţiabili".

O parte a presei franceze scria ieri că Sarkozy a fost stăpânul duelului televizat, reuşind să răspundă impecabil tuturor întrebărilor, în faţa unui Francois Hollande surescitat. Pentru alţii, învingătorul clar al confruntării a fost candidatul socialist, care ar fi reuşit să-şi bage-n corzi adversarul.

Mincinos şi calomniator

Cuvântul cel mai des rostit în timpul celor aproape trei ore a fost "minciună", folosit de mai multe ori de Sarkozy. "V-aţi numit rudele peste tot, în toate instituţiile, în toate ministerele, în toate prefecturile şi admi­nis­traţiile", l-a acuzat Hollande pe actualul preşedinte."E o minciună, o calomnie, sunteţi un mic calomniator când spuneţi asta", s-a apărat Sarkozy.

Tot minciună a calificat liderul de la Elysee şi afirmaţia contracandidatului său conform căreia, pe durata celor cinci ani de mandat, Sarkozy a făcut "politică pentru cei bogaţi". "Dvs v-aţi favorizat mereu prietenii, ca în cazul doamnei Bettencourt", a continuat Hollande, relansând problema taxelor şi locurilor de muncă. "Domnule Hollande, dvs. vreţi mai puţini bogaţi, în timp ce eu vreau mai puţini săraci", a replicat preşedintele.

Un moment tensionat a fost şi cel în care socialistul şi-a acuzat adversarul că "a divizat ţara", în timp ce eu, a spus Hollande, "voi aduce înţelegere între oameni".

Lepădarea de DSK

Sarkozy a punctat când a atins subiectul DSK. "Nu iau lecţii de la un partid politic care a vrut să se adune cu entuziasm în spatele lui Dominique Strauss-Kahn", a afirmat liderul de la Elysee. Răspunsul lui Hollande a venit rapid: "Ştiam că o să ajungeţi aici. Dar nu eu am fost cel care l-a numit pe Dominique Strauss-Kahn în fruntea FMI".

Sarkozy i-a amintit lui Hollande că vorbeşte despre "unitate", însă nu a luat atitudine când el, ca preşedinte, a fost com­­parat cu dictatori. "Când am fost comparat cu Franco, cu Pétain, cu Laval, chiar cu Hitler, nu aţi spus nimic".
"Nu o să reuşiţi să pozaţi în victimă, în mieluşel. Prietenii dvs. m-au comparat cu tot felul de animale, am fost asemănat cu toate sălbăticiunile de la zoo. Consideraţi că am crezut că de fapt dvs eraţi în spatele acestor acuzaţii?", a spus ironic Hollande.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Nq_WtT6YjDw?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ajunşi la probleme de politică externă, Hollande l-a acuzat pe Sarkozy că "nu a obţinut nimic" din partea cancelarului german Angela Merkel. Acesta a răspuns din nou că este o minciună, acuzându-şi adversarul că "nu cunoaşte bine Europa" şi "nu ştie că în Europa nu se iau decizii arbitrare".

"Dacă aţi fi fost liber să duceţi această politică de creştere economică, chiar aţi fi dus-o, dar dna Merkel este cea care v-a împiedicat, i-aţi cedat şi v-aţi asumat o foarte mare responsabilitate"

Francois Hollande

"Germania a făcut regula de aur, contrariul politicii pe care dvs. o propuneţi francezilor. Mă tem ca acest argument să nu se întoarcă violent împotriva voastră."
Nicolas Sarkozy

Negocieri spectaculoase de culise înaintea duelului

Simona Mătieş

Nicolas Sarkozy nu şi-a pro­gramat nicio întâlnire pentru ziua respectivă, s-a concentrat asupra temelor de campanie, iar Francois Hollande s-a sfătuit cu consilierii săi, în ultimele zile, pe marginea subiectelor. Confruntarea a fost transmisă în direct de 10 posturi de televiziune. Toate detaliile au fost reglate din timp. Chiar şi temperatura din platou a fost negociată: fiecare candidat a avut climatizare individuală. S-a stabilit ca masa care-i separă pe politicieni să aibă 2,5 metri, iar aceştia să ia loc în alveole decupate în masă – Hollande în stânga ecranului, iar Sarkozy în dreapta. 20 de camere de filmat au asigurat transmisiunea în direct, iar cadrele cu cei doi au fost negociate la sânge de echipele lor de campanie.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JW6-B0IlPuA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Moderatorii David Pujadas şi Laurence Ferrari au decis să stea mai mult în umbră, să intervină doar pentru a păstra logica dezbaterii, în ciuda întreruperilor venite din partea candidaţilor, în timpul discuţiei aprinse.


Contestatarii lui Sarkozy îl compară cu Pinocchio
FOTO: REUTERS


Birourile de vot se pregătesc pentru ziua alegerilor
FOTO: REUTERS

17,9 milioane de telespectatori
au urmărit, miercuri seara, dezbaterea dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Franţei

Cine a marcat puncte

Presa franceză titra, ieri, că dezbaterea nu va provoca, probabil, un "seism electoral". Favoritul în sondajele de opinie, Francois Hollande, cotat ca viitor învingător în al doilea tur de scrutin, cu circa 54% dintre voturi, a "marcat puncte" în duelul cu Sarkozy.

Stânga a revendicat rapid victoria. "Hollande a condus dezbaterea" a titrat, pe prima pagină, cotidianul de stânga "Liberation", în timp ce Manuel Valls, director de comunicare al lui Francois Hollande, a declarat că a "descoperit un om de stat" în candidatul socialist. Fostul premier socialist Laurent Fabius a apreciat că dezbaterea a avut loc "între un preşedinte la final de mandat" şi un "preşedinte în afirmare", într-un schimb de replici de o "violenţă gestionată, dar aprigă".


Susținătorii lui Hollande au fost încântați de prestația acestuia în emisiune
FOTO: REUTERS

Cotidianul de dreapta "Le Figaro", apropiat de Nicolas Sarkozy, continuă să creadă în victoria acestuia în faţa lui Francois Hollande, care, deşi a reuşit să evite unele "capcane", are un limbaj învechit.

În opinia majorității editorialiștilor presei franceze, dezbaterea de miercuri seara „nu ar urma să provoace niciun seism electoral”.

Citiți și:

  • Sarkozy așteaptă votul electoratului de extremă dreapta: Franța are prea mulți imigranți
  • Sondaj pentru alegerile din Franța: Hollande- 53%, Sarkozy – 47%
  • Stânga franceză a pornit rezistenţa anti-Sarkozy