Au primit bani de la Ilan Șor: 40 de funcționari, cu acces la bazele de date personale, săltați de poliție

Sursa foto: point.md

Republica Moldova. Patruzeci de angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP) ar fi primit bani în cadrul schemei de corupere electorală creată de oligarhul fugar Ilan Șor, refugiat la Moscova. Pe conturile acestora ar fi ajuns diverse sume drept recompensă pentru votul exprimat la alegerile din 20 octombrie. Autoritățile nu exclud că angajații ASP ar fi oferit informații despre datele personale ale cetățenilor cu drept de vot.

Zeci de angajați ASP, colaboratori neoficiali ai lui Ilan Șor

ASP a inițiat o anchetă de serviciu pentru a califica acțiunile a 40 de angajați, bănuiți că ar fi colaborat cu rețeaua lui Ilan Șor. Este vorba despre funcționari care au primit bani rusești, în contextul alegerilor.

Instituția anunță că a recepționat o sesizare din partea Procuraturii Anticorupție. În notă este indicat faptul că oamenii legii au stabilit că angajații ASP au primit bani din Federația Rusă. prin aplicația PSB. Faptele sunt verificate, fiind inițiată o cauză penală.

„Agenția Servicii Publice a inițiat mai multe verificări. În rezultatul acestora a fost identificat un grup de angajați ai ASP care au primit sume bănești. Este vorba despre recompense pentru votul exprimat în cadrul alegerilor și referendumului”, se arată într-un comunicat al instituției.

Sursa: Agenția Servicii Publice

ASP mai anunță că cei 40 de angajați au fost suspendați din funcție, pe perioada desfășurării anchetei de serviciu.

Percheziții CNA. Sursa foto: cna.md

Amenzi de peste două milioane de lei

Centrul Național Anticorupție a anunțat că are în gestiune peste 1000 de cazuri de constatare a coruperii electorale pasive. Este vorba despre persoane care au acceptat bani în schimbul votului.

Potrivit legislației în vigoare, pentru comiterea acestei contravenții, este prevăzută o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei.

„ CNA atenționează asupra faptului că persoana este liberată de răspundere dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea faptei de corupere electorală. Persoanele care oferă bani riscă de la un an până la 5 ani de închisoare. Totodată, vor plăti o amendă de peste 50 de mii de lei. Finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei”, atenționează oamenii legii.

Sancțiunile aplicate până la moment depășesc suma de 2 milioane de lei.