Au furat 86 de tone de conducte de irigaţii cu căruţa

Un record greu de egalat, în materie de furturi, a fost înregistrat la Craiova. Patru hoţi de fier vechi au dezansamblat şi au furat condute de irigaţii ce cântăresc peste 80 de tone de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Craiova.

Impresionanta cantitate de metal a fost descoperită de poliţişti la un centru de achiziţionare a fierului vechi din capitala Olteniei. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remis EVZ, poliţiştii, în cooperare cu specialişti ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi ai Gărzii Financiare, au desfăşurat, ieri, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor din domeniul gestionării şi comercializării deşeurilor reciclabile. Conducte furate cu căruţa În timpul acţiunii, oamenii legii au suprins patru persoane care aveau o căruţă încărcată de ţevi. Când au fost luaţi la întrebări, Cornelia Vintilă, 43 de ani, fiul ei, George Vintilă, 20 de ani, Teohari Ilie, 57 de ani - toţi din Craiova - şi Florin Lungu, 45 de ani - din comuna Orădel, judeţul Dolj - au declarat că au componentele de la staţiunea de cercetare.

Tot de la hoţi, anchetatorii au aflat şi unde duceau "marfa" şi, astfel, au ajuns la societatea de achiziţionare a fierului vechi. "Verificăm dacă au furat ei (cei patru n.r.) toată cantitatea de conducte găsită la centrul de fier vechi sau dacă au participat şi alte persoane", a declarat pentru EVZ  agent Amelia Căprărin, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.

Cei patru sunt cercetaţi în libertate pentru distrugere şi furt calificat. De asemenea, patronul societăţii de achiziţionare a fierului vechi este cercetat pentru evaziune fiscală şi fals în declaraţii. În timpul cercetărilor, făptaşii au declarat că au dezgropat ţevile, le-au tăiat cu fierăstrăul şi le-au transportat la societatea de fier vechi. Până să fie prinşi, au repetat isprava de mai multe ori, fără să fie "deranjaţi" de nimeni. Sistemele de irigaţii, la discreţia hoţilor "Locul faptei", Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Craiova, aparţine Universităţii de Horticultură Craiova şi se află sub tutela Ministerului Educaţiei şi Cercetarii. Poliţişii ne-au informat că ţevile furate făceau parte din sistemul de irigaţii al unităţii de învăţământ dar care nu era în stare de funcţionare. "Suprafaţa de pe care au fost sustrase acele componente se află în extravilanul oraşului", ne-a explicat Amelia Căprărin.

Abandonate de proprietari, vechile sisteme de irigaţii sunt la discreţia hoţilor care nu fac altceva decât să dezgroape ţevile, să le taie şi să le vândă la fier vechi. Astfel de furturi sunt înregistrate des în ultima perioadă, aşa cum reiese din comunicatele Poliţiei Române. Interesant este că, în scripte, multe dintre aceste sisteme apar ca fiind..."distruse complet". Cel puţin aşa susţinea , Cornel Popa, şeful Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).  Acesta a declarat pentru EVZ că sistemele de irigaţii din judeţele  Dolj, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Constanţa au fost distruse complet. "În judeţele din sudul ţării, am predat către organizaţiile agricole circa un milion de hectare cu sisteme de irigaţii. Dintre acestea cea mai mare pondere o au judeţele mai sus-amintite", a precizat  Cornel Popa. "Incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona cel mai însemnat patrimoniu" Deşi autorităţile de la Bucureşti susţin că avem nevoie ca de aer de sisteme de irigaţii pentru a revigora agricultura românească, acestea sunt furate ca în codru. Într-o interpelare în Parlamentul României, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, preciza că "în scripte, suprafaţa amenajată pentru irigare în România este mare: 2.998.000 de ha".

Oficialul guvernamental susţinea, pe baza raportului Comisiei speciale de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii a Camerei Deputaţilor, că principalele cauze  care au dus la reducerea drastică a suprafeţelor irigate sunt: distrugerea, furtul, uzura fizică şi morală, abandon din partea noilor gestionari ai fondului funciar.

Potrivit raportului, "totul s-a petrecut, din păcate, asistat de incapacitatea factorilor de decizie şi putere de a gestiona şi organiza exploatările unuia dintre cel mai însemnat patrimoniu, nu numai al agriculturii, dar şi al economiei româneşti". Refacerea sistemului de irigaţii costă 12 miliarde de euro Reprezentanţii ANIF susţin că doar jumătate din suprafeţele irigabile au potenţial de funcţionare.  "Circa 717.000 de hectare au nevoie de lucrări de mentenanţă care costă 150 de milioane de lei anual. Restul până la 1,5 milioane hectare necesită servicii suplimentare pentru reabilitare, care costă cam 950 milioane lei, dar şi ele odată refăcute vor avea nevoie de 90-100 milioane lei anual pentru aceleaşi lucrări", susţinea Alexandru Iosub, directorul tehnic al ANIF, într-un interviu acordat EVZ.

Cealaltă parte de 1,5 milioane de hectare trebuie să stea circa 5 ani într-o perioadă de conservare potrivit legislaţiei, dar, după spusele oficialilor ANIF, acestea sunt distruse complet şi au şanse foarte mici de refacere. Pentru cele 1,5 milioane de hectare este nevoie de lucrări de reconstrucţie care valorează 7.000-8.000 de euro la hectar, dar fără a fi echipate. Astfel, la un simplu calcul, refacerea sistemului de irigaţii ar costa peste 12 miliarde euro.