În ultimii ani, fiecare perioadă de transferuri din Liga I a fost marcată de zgomotul unor transferuri care la vremea respectivă au fost răsunătoare. Însă, majoritatea vedetelor ajunse de obicei la Steaua și Dinamo au dezamăgit și n-au reușit să confirme pe deplin.
În urmă cu un deceniu, înainte ca Dinamo și Rapid să se confrunte cu grave probleme financiare, cele două mari cluburi bucureștene se duelau cu Steaua și la nivelul transferurilor. Erau vremuri în care banii aruncați pe piață duceau la oferte consistente pentru fotbaliștii ce păreau a fi marile vedete ale fotbalului autohton. Dacă în ziua de azi, în jurul transferurilor lui Constantin Budescu sau Andrei Ivan s-a creat o adevărată isterie media, în trecut, protagoniști au fost Andrei Cristea, Cristi Tănase, Ovidiu Herea, Mihăiță Pleșan sau Gabi Torje. Niciunul dintre acești fotbaliști nu a reușit să se impună în fotbalul european cu pretenții și au înșelat așteptările celor care pariaseră pe ei.
Un jucător care a creat mare vâlvă pe piața transferurilor a fost Andrei Cristea. În 2004, Gigi Becali i-a plătit lui Dumitru Sechelariu, patronul echipei FCM Bacău, 1 milion de dolari, și a pus mâna pe fotbalistul curtat intens și de Dinamo, și de Steaua. Cristea a făcut un singur meci memorabil la Steaua, cel cu Valencia (2-0), în care a reușit „o dublă”. În rest, atacantul n-a rupt gura târgului, chiar dacă Becali anunțase că-l va vinde în străinătate pentru 20 de milioane de euro. Cristea a regresat, s-a accidentat des și a plecat în 2006 la Poli Timișoara. A revenit în prim-plan la Dinamo, a ajuns golgheterul Ligii I, în 2010, a prins un transfer în Germania, la Karslurher, dar nu s-a putut impune. „Killerul” Valenciei a schimbat în continuare echipele, Poli Iași, FC Brașov, Qabala, Salernitana, iar în prezent, la 31 de ani, este legitimat în ligile inferioare din Italia, la Martina Franca.
„Dodel”, o uriașă dezamăgire
Toată lumea a considerat că Gigi Becali a făcut un mare afacere, atunci când l-a adus în Ghencea pe Cristi Tănase. Finanțatorul Stelei a plătit, către FC Argeș, în 2009, 1,8 milioane de euro pentru „Dodel”, iar Cornel Penescu, cel care îi patrona pe piteșteni la acea vreme, urma să mai încaseze un procent de 50% dintr-un eventual transfer al lui Tănase. Mijlocașul a dat impresia că poate deveni esențial pentru Steaua și echipa națională, dar a bătut pasul pe loc. Așteptările s-au epuizat după 2-3 sezoane, iar fanii „militarilor” au început să-l conteste din ce în ce mai des pe Tănase. În timp ce coechipierii săi prindeau contracte în afară, „Dodel” înghițea în sec și se mulțumea să joace în Liga I. Într-un final, în 2015, a semnat cu chinezii de la Tianjin Teda, dar a fost dat afară la începutul acestui an și a ajuns la Sivasspor, o echipă modestă din Turcia.
În 2007, Steaua și Rapid au dat o luptă aprigă pentru a obține semnătura lui Ovidiu Herea, jucătorul formației FC Național. Balanța părea să încline către „militari”, dar Herea a ajuns în Giulești, pentru 1 milion de euro. A înscris 42 de goluri în 162 de meciuri, pentru rapidiști, dar n-a confirmat niciodată la nivelul așteptărilor. În 2013 a ajuns în Elveția, la FC Sion, iar în prezent este legitimat în Grecia, la Skoda Xanthi, formație pregătită de Răzvan Lucescu. La 30 de ani, Herea a adunat doar două meciuri la echipa națională și n-a marcat niciun gol.
Și dinamoviștii au savurat, în 2005, transferul lui Mihăiță Pleșan, mijlocaș care atrăsese atenția în tricoul Universității Craiova și la meciul amical România - Germania, din 2004 (scor 5-1). Fotbalistul a stat mai puțin de un sezon în Ștefan cel Mare și a fost trimis de „câini” la Timișoara. Pleșan a avut multe oportunități, dar a devenit repede subiect de glume, mai ales că spunea, de fiecare dată când semna cu un alt club, că este suporter din copilărie. La Poli a stat doar un sezon, iar în 2007 a semnat cu Steaua, fiind dorit de Gică Hagi, antrenorul din acea vreme al „militarilor”. Mijlocașul a evoluat modest în majoritatea meciurilor și a sfârșit exilat la echipa a doua. S-a pierdut prin Rusia, la Volga Novgorod și a revenit în țară la CS „U” Craiova, în sezonul 2013 - 2014.
Gabi Torje a fost descoperit de Gheorghe Hagi, la Timișoara, atunci când „Regele” o pregătea pe Poli. Mijlocașul a ajuns în 2008 la Dinamo și s-a impus în Ștefan cel Mare. Bătăios și vitezist, cu o tehnică peste nivelul Ligii I, fotbalistul era așteptat să confirme și după transferul la Udinese, din 2011. Însă, campionatul Italiei s-a dovedit a fi o provocare peste forța lui Torje, iar în ultimii ani, internaționalul român a tot fost împrumutat pe la Granada, Espanyol, Konyaspor și Osmanlispor. „Nu înțelege nimic tactic”, spunea Francisco Guidolin, fost antrenor al lui Torje, la Udine.