Varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2 a pus întreaga lume pe jar, însă directorului uneia dintre cele mai mari companii de farmaceutice din lume vine cu vești bune! Pastila anti-COVID pe care aceștia au dezvoltat-o este eficientă în cazul mai multor tulpini, ea acționând altfel decât ne așteptăm.
Marți, directorul companiei Pfizer a vorbit despre noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 care pare să se răspândească extrem de repede. În timp ce mulți specialiști își ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea vaccinurilor de pe piață contra variantei Omicron, Albert Bourla susține că are deja tratamentul. El este ferm convins că pastila anti-COVID la care a lucrat echipa sa poate face față mai multor variante ale virusului.
„Sunt foarte încrezător că acest medicament funcționează pentru toate mutațiile cunoscute, inclusiv pentru Omicron”, a spus Albert Bourla la CNBC.
„Dar lucrăm la alte medicamente pentru eventualul caz în care poate apărea o rezistență la acest tratament”, a adăugat el, potrivit Business Insider.
Directorul Pfizer a mărturisit că ei nu au creat pastila pentru a ucide virusul, ci s-au gândit la o variantă care să facă față și în cazul altor tulpini. Paxlovid, pilula anti-COVID, blochează o enzimă care joacă un rol cheie în procesul de înmulțire a acestuia. Astfel, ea poate face față mai multor variante a virusului, inclusiv Omicron.
Gravitatea infectării cu Omicron nu este sigură! Specialiștii continuă să analizeze noua tulpină
Deși au cerut Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) încă de pe 17 noiembrie să autorizeze acest medicament pentru utilizarea de urgență, nu au primit încă răspuns. Tratamentul celor de la Pfizer este un ativiral oral, care a fost supus unui studiu la care au participat 774 de pacienți. Rezultatele sunt impresionante, compania de farmaceutice susținând că au redus cu 89% rata spitalizărilor și a deceselor. Merck este o altă companie farmaceutică care a creat un tratament oral pentru COVID-19, însă nici ei nu au primit autorizație.
Noua tulpină Omicron se află încă în stadiul de analizare, specialiștii nefiind siguri cu privire la severitatea infectării. Noua variantă a virusului a fost descoperită la finalul săptămânii trecute, în Africa de Sud, însă s-a răspândit destul de repede. Varianta a fost identificată în Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, Olanda, Franța, Canada și Africa de Sud, potrivit Reuters.