Au avut şi iranienii un Schindler. Cine e omul care a salvat de la moarte mii de evrei

Au avut şi iranienii un Schindler. Cine e omul care a salvat de la moarte mii de evrei

Abdol-Hossein Sardari, şeful misiunii diplomatice a Iranului la Paris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat vieţile a mii de evrei iranieni după ce capitala Franţei a fost ocupată de nazişti, relatează BBC.

La fel ca Oskar Schindler, industriaşul german care a protejat peste 1.000 de evrei în timpul Holocaustului, angajându-i în fabricile sale, Abdol-Hossein Sardari a rămas un erou pentru cei urmăriţi de agenţii Gestapo din Paris.

El a furnizat paşapoarte şi alte documente de călătorie necesare pentru peste 2.000 de evrei iranieni, potrivit lui Fariborz Mokhtari, autorul volumului "Lion's Shadow".

Propagandă şi persecuţii Ţară neutră în cel de-al Doilea Război Mondial, Iranul a urmărit, totuşi, să îşi păstreze excelentele relaţii comerciale cu Germania, iar lui Hitler i-a convenit acest lucru. Maşina de propagandă nazistă i-a declarat pe iranieni "popor arian", însă evreii iranieni nu au scăpat de persecuţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sardari şi-a folosit însă influenţa pe care o avea în cercurile diplomatice şi a salvat mii de evrei de Gestapo, argumentând că aceştia nu au legături de sânge cu comunitatea evreiască europeană.

"Cred că a fost ca Schindler, în acea perioadă, ajutând evreii din Paris", spune Eliane Senahi Cohanim, acum în vârstă de 78 de ani. Cu ajutorul lui Abdol-Hossein Sardari, femeia şi familia sa au părăsit Parisul ocupat de nazişti. Sardari nu s-a considerat niciodată un erou şi spunea mereu că şi-a făcut doar datoria. A murit singur în Croydon, sudul Londrei, în 1981, după ce îşi pierduse atât propietăţile, cât şi pensia de ambasador după Revoluţia Islamică din 1979. Eforturile sale au fost recunoscute în 2004, în timpul unei ceremonii organizate la Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles.