Au apărut și „revoluționari-luptători” care aveau cinci ani în 1989

Au apărut și „revoluționari-luptători” care aveau cinci ani în 1989

Săptămâna trecută, secretarul de stat Adrian Sanda a fost arestat pentru că ar fi dat, pe șpagă, certificate de revoluționar. Un raport al Corpului de Control al Premierului arată că demersul procurorilor a devoalat doar vârful icebergului

Ies la iveală noi nereguli care demonstrează corupția din cadrul Se cretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR). Un raport al Corpului de Control al Prim Ministrului arată că baza de date informatizate a instituţiei nu mai este funcţională. În plus, există cazuri în care au beneficiat de drepturi cuvenite revoluționarilor persoane care aveau doar cinci ani în 1989 sau li s-a schimbat calitatea din „luptător rănit”, în „erou martir”, la 15 ani după ce acestea au murit, cu foloase necuvenite pentru urmașii acestora.

Lipsesc 2.356 de dosare din arhiva SSPR

Documentul mai arată că, în anul 2013, SSPR a distribuit beneficiarilor Legii Recunoştinţei „un număr de 20.850 de cartele magnetice de călătorie gratuită cu metroul, cu 13.114 cartele magnetice mai mult decât numărul beneficiarilor care domiciliau în Bucureşti şi judeţul Ilfov - număr total de 7.736 persoane”. S-au mai identificat trei persoane care au utilizat, în vederea obţinerii calităţii de luptător  remarcat prin fapte deosebite, adeverinţe care nu au fost emise de fapt de către Centrul Militar Zonal C-ţa, existând indicii că aceştia au beneficiat, pe nedrept, de indemnizaţiile acordate în baza Legii nr. 341/2004 și existenţa unor persoane care, deşi la data desfășurării Revoluției române aveau vârsta cuprinsă între cinci și 12 ani, dețin certificate de luptător. Fabulos, s-a mai constatat și lipsa unui număr de 2.356 de dosare de revoluţionari din arhiva instituţiei.

Istoricul inflației de revoluționari

Adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, întrun sfert de veac, ajungându- se la aproximativ 20.000 de revoluţionari, dintre care 14.000 primesc indemnizaţii lunare de 1.800 de lei.

La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost „şeful revoluţionarilor”. Atunci, 32.000 de certificate erau valabile! În prezent, peste 3.500 de revoluționari sunt verificați de procurorii parchetului ICCJ. Aceștia ar fi obținut ilegal certificatele care atestau că au participat la evenimentele din decembrie 1989, deși aceștia nu au luat parte la Revoluție.

Vineri, 18 noiembrie, Adrian Sanda, fostul secretar de stat al SSPR, a fost arestat. El a făcut parte din comisia care acorda aceste certificate contra-cost și ar fi încasat între 1.500 și 3.000 de euro pentru fiecare astfel de act.

Drepturile revoluționarilor sfi dează bunul-simț

Există o indemnizație lunară acordată pe viață ce se poate cumula cu pensia. Revoluționarul are prioritate la primirea unei case sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege. Luptătorii pot cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitație, un spațiu comercial cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați și pot primi 10.000 de metri pătrați de teren în extravilan și 500 de metri pătrați în intravilan. Transportul în comun, urban, este gratuit și tot gratuit pot face 12 călătorii dus-întors cu trenul, anual. Revoluționarii sunt scutiți de la plata taxelor și impozitelor pentru o locuință și terenul aferent acesteia și se pot pensiona cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei.