Lucrul de care se temeau cel mai tare medicii din întreaga lume, și care ar putea anula decenii de progrese în medicină, tocmai s-a petrecut. Sau cel puțin asta a arătat un medic din România.
Tot mai multe bacterii au început să fie rezistente la antibiotice, chiar și la cele de ultimă generație. S-a ajuns în această situație din cauza abuzului de antibiotice. Unii pacienți le iau ca pe bomboane la primul semn de febră sau strănut. Și unii medici se grăbesc să le prescrie.
Un medic de familie din Sibiu a postat o antibiogramă care arată clar cum o bacterie este rezistentă la toate antibioticele de pe piață. S-a ajuns în această situație, deoarece românii iau antibiotice pe bandă rulantă fără să aibă însă întotdeauna nevoie de ele.
„Acest rezultat a unei antibiograme l-am găsit postat pe un grup de medici și m-a pus pe gânduri. Este vorba de o bacterie multirezistentă la toate antibioticele, inclusiv la cele de rezervă (cele pe care le ținem pentru cazuri severe). Cel mai trist este ca aceasta rezistență și potență a bacteriei am creat-o noi, oamenii.
Pacienții își cumpără singuri antibiotice si se autotratează crezând ca aceastea vindecă orice infecție sau scurtează evoluția unei infecții. 90% din infecții sunt virale, mai ales cele de sezon. Nu răspund la antibiotice. Acestea nu scurtează evoluția bolii, din contră, pot naște monștrii precum cel din poză.
Abuzul de antibiotice din partea personalului medical, cât si recomandarea de antibiotice de ultimă generație (pe care ar trebui să le protejăm ca pe apa sfințită) mai ales în ambulator, de obicei condiționat de presiunile pacienților sau părinților (în spital lucrurile stau altfel) este o altă mare problemă“, a scris medicul Eduard Egri, pe pagina sa de Facebook.
Multe greșeli
Medicul mai spune că o altă problemă în România este lipsa testelor rapide care pot face diferența între o infecție virală și una bacteriană. Dacă am efectua un astfel de test am știi clar dacă avem sau nu nevoie de antibiotic.
În plus, nu se respectă nici perioada de convalescență. După o răceală, organismul are nevoie de timp să își revină. Dacă pacienții, mai ales copiii, se întorc rapid în colectivitate, infecțiile pot reveni și pot fi mult mai grave.
Mare pericol
În plus, mediul online este plin de sfaturi greșite de la tot felul de persoane care nu au nicio pregătire medicală. „Există acei autoștiutori și autocunoscători în toate cele și care dau sfaturi incorecte din punct de vedere medical, mai ales cele legate de tratamentul cu antibiotice.
Trebuie făcută diferența între uz și abuz. Acolo unde sunt necesare salvează și au salvat milioane de vieți. De aceea trebuie să avem grijă de ele. Dacă nu facem ceva, nu va mai fi nevoie de încă un război mondial. Aceste mici creaturi spectaculoase cărora le-am întărit scuturile ne vor răpune ca pe niște șobolani“, a mai scris medicul.