În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Mediului şi-a exprimat astăzi dorinţa ca în ziua de 1 Mai cei care vor merge la picnic să nu lase în urmă mormane de gunoaie.
"Aş dori să nu fie Marea Debarasare a tot ceea ce înseamnă deşeuri din pet-uri, pungi de plastic sau hârtie din maşini, ci să fie o zi în care ne comportăm civilizat şi ne simţim bine în mijlocul naturii".
Ministrul mediului a anunţat că în ziua de 1 Mai vremea va fi frumoasă în prima parte e zilei, însă, în a doua parte a zilei, în centrul şi în nordul ţării ne putem aştepta la înnorări şi averse locale. Însă în perioada 1-4 Mai vom avea o vreme instabilă în centrul, sud-estul şi estul ţării vor fi ploi şi temperaturi scăzute.
Ministrul Mediului a ţinut să menţioneze că salubrizarea zonelor unde ies oamenii la iarbă verde nu intră în responsabilitatea ministrului Mediului, ci este o obligaţie a autorităţilor locale şi a proprietarilor de zone de agrement.
"Totuşi, echipele noastre încearcă să prevină transformarea într-o ghenă publică a şoselelor, parcurilor şi micilor poduri de la lizierele oraşelor", a spus Attila Korodi care a anunţat că a dat ordin Gărzii Naţionale de Mediu pentru a fi pe teren în această perioadă.
"Echipe de câte doi comisari vor patrula în zonele de agrement, urmând să aplice şi amenzi celor care nu vor respecta legea. Atrag atenţia că amezile sunt destul de consistente: simpla aruncare de deşeuri în spaţii verzi poate atrage o amendă între 50 şi 100 de lei, iar abandonarea deşeurilor şi ambalajelor atrage o amendă între 200 şi 2.000 de lei", a exemplificat ministrul care a mai anunţat că în termen de două săptămâni comisarii vor prezenta o centralizare a tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă, informează Realitatea.
Attila Korodi a mai anunţat că reprezentanţii Gărzii de Mediu vor efectua nu doar activităţi de patrulare, ci şi controale specifice în zonele de agrement pentru a verifica dacă salubrizarea este făcută corespunzător. Ministrul Mediului a mai spus că acţiunile au început chiar de marţi prin scrisori de atenţionare adresate cu titlu de atenţionare din partea instituţiilor de mediu. Companiei Naţionale de Autostrăzi i s-a cerut să adopte măsuri de salubrizare mai eficiente. Au fost trimise adrese şi prefecturilor prin care li se cere să coordoneze activităţile de salubrizare la nivel local.
(12:29)