Candidatul Partidului Mișcarea Populară la președinția Consiliului Județean Timiș, Cornel Mircea Sămărtinean, își propune să crească rata de absorbție a fondurilor europene la nivel județean.
Deputatul Cornel Mircea Sămărtean a decis să-și asume candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș pentru ca, prin deciziile pe care le va lua, să schimbe în bine viața oamenilor din teritoriu.
„Eu cred că din postura de președinte al consiliului județean ajungi să influențezi mult mai repede viețile oamenilor, iar efectele deciziilor pe care le iei sunt mult mai repede vizibile. Timp de 8 ani, cât m-am luptat pentru județul Timiș în Camera Deputaților, am observat că deciziile luate acolo, la București, întârzie nepermis de mult să influențeze în bine viața oamenilor din teritoriu”, a declarat Cornel Mircea Sămărtinean.
Potrivit spuselor sale, ca președinte al Consiliului Județean va putea schimba acest lucru, prin măsurile pe care le va adopta și care vor avea impact imediat asupra vieții cetățenilor.
„Până la urmă acesta este scopul meu și acesta ar trebui să fie scopul fiecărui politician, indiferent că e la București în parlament sau în teritoriu, în adminstrația județeană sau locală”, a explicat candidatul PMP.
În situația în care va fi ales, Cornel Mircea Sămărtinean și-a propus o listă de priorități între care, și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene la nivel local. Pentru aceasta, el intenționează să-și constituie o echipă de colaboratori specialiști în scrierea și implementarea proiectelor din fonduri europene.
„Eu vreau să construiesc la consiliul județean o echipă de profesioniști care să atragă fonduri europene. Rata de absorbție a fondurilor europene este foarte mică – sub 35% la nivel local. Asta se traduce prin faptul că sunt bani disponibili pentru dezvoltarea Timișului, dar nimeni nu știe să scrie proiecte bune pentru a-i atrage”, a subliniat Cornel Mircea Sămărtinean.
Timișul trebuie să ajungă Bihorul sau Sibiul
Candidatul PMP a arătat că la acest moment, la nivelul Consiliului Județean Timiș nu există o echipă de profesioniști în scrierea proiectelor europene, iar acest lucru reprezintă o problemă, având în vedere că banii europeni „sunt gratis” și nu trebuie rambursați.
„Unde mai pui că fondurile europene sunt mai greu de fraudat prin licitații aranjate și deci, mult mai greu de sifonat acoliților politici. Atunci e mai ușor să spui «Nu sunt bani» decât să te zbați să atragi fonduri europene. De ce în alte județe, cum e Bihorul, Brașovul sau Sibiul se poate – rata de absorbție a fondurilor europene fiind de peste 80% - iar la noi, în Timiș nu se poate?”, s-a întrebat candidatul PMP.
Potrivit spuselor sale, cu o echipă bună de specialiști, plătiți bine, în patru ani s-ar putea atrage bani necesari finanțării tuturor investițiilor publice de care are nevoie județul Timiș.
„În 4 ani, cu această echipă putem finanța toate lucrările de care are nevoie Timișul. Pentru atragerea specialiștilor vom oferi pachete salariale atractive și stimulente chiar și prime de succes, la fel ca în mediul privat de elită”, a mai spus Mircea Sâmărtean.
Un buget orientat spre investiții
Pe de altă parte, candidatul PMP a anunțat că o altă prioritate a sa, ca președinte al Consiliului Județean, va fi să orienteze bugetul județului Timiș către investiții.
„În ultimii 8 ani, conducerea Consiliului Județean Timiș a dirijat mai bine de 75% din buget pe măsuri de tip social și doar un sfert s-a cheltuit pentru investiții. ACEST LUCRU SE SCHIMBĂ URGENT! Vreau să inversez aceste procente, cel puțin 75% din buget va merge la investiții și, în 4 ani, ajungem în Timiș la o acoperire de 100% cu rețelele de distribuție de apă și canal, gaze naturale, sau cu asfalt. Acestea sunt prioritățile mele”, a încheiat Cornel Mircea Sămărtinean.
Schimbarea percepției față de instituțiile publice
Candidatul PMP susține că odată ce va ajunge președinte al Consiliului Județean Timiș va căuta să redea încrederea cetățenilor în instituțiile publice. El a precizat că va schimba percepția timișenilor care, de foarte mulți ani, asociază funcția de președinte al Consiliului Județean cu ideea de afaceri proprii făcute în paralel cu cele ale instituției.
„Eu sunt om de afaceri, dar nu am facut niciodată nici o afacere cu statul! Nu am încasat in firma mea nici măcar un leu din bani publici. Eu nu mă gândesc ce pot să fac pentru mine odată ajuns președinte la Consiliul Jundețean, ci mă gândesc mereu ce pot eu să fac pentru Timiș. Și ăsta nu e un clișeu. E pur și simplu ceea ce gândesc eu. Prin seriozitate și predictibilitate se poate reda încrederea cetățenilor în instituțiile publice”, a precizat Cornel Mircea Sămărtinean.
Activitatea parlamentară în opoziție
Deputatul Cornel Mircea Sămărtinean se află la cel de-al doilea mandat în Parlament, fiind ales pe listele PMP. Pentru un parlamentar din opoziție, susține acesta, este foarte dificil să-și promoveze proiectele legislative din cauza refuzului celor de la putere de a le susține.
Cu toate acestea, deputatul a precizat că a reușit să impună transformarea în lege a unui proiect care obligă CFR-ul să monteze sisteme de avertizare acustică și luminoasă la toate trecerile peste calea ferată. Este o lege foarte importantă, potrivit spuselor sale deoarece contribuie la reducerea numărului de accidente.
„Anual în România mor sute de oameni în accidente la trecerile peste cale ferată nesemnalizate cu semnale acustice și sonore... Iar la noi în Timiș au fost multe dintre ele. De aceea am inițiat aceast proiect de lege care să prevină pierderea de vieți omenești în accidente rutiere și mă bucur că am reușit să o trec prin parlament și a devenit astfel lege”, a precizat deputatul PMP.
Pe de altă parte, el a arătat că alte propuneri de-ale sale care prevedeau alocarea de fonduri pentru obiective importante e investiții din județul Timiș, au fost blocate de parlamentarii PSD, chiar și de cei ce reprezentau județul.
„Pe de altă parte am avut ca și deputat de Timis, în fiecare an cred că sute de amendamente pe legea bugetului, prin care ceream alocarea de fonduri pentru obiectivele importante pentru județul pe care îl reprezint. Nici unul nu a trecut la vot! Multe dintre ele se refereau la alocarea de fonduri pentru centura Timișoarei. Culmea, și colegii parlamentari de Timiș de la putere, mă refer la PSD-iști au votat mereu împotriva acestor amendamente”, a precizat Mircea Sâmărtinean.
Un alt proiect pe care deputatul nu a reușit să-l promoveze se referă la obligativitatea Ministerului Educației de a angaja câte un psiholog școlar în fiecare unitate școlară.
„În prezent legea în Romania prevede că un psiholog școlar trebuie să se ocupe de 800 de elevi. Eu am vrut să reduc acest numar la 400 de elevi, dar legea a fost respinsă de PSD în Senat”, a mai spus candidatul PMP.
Timișenii vor schimbarea
Implicat în campania electorală, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavitrus, candidatul PMP și echipa sa au străbătut toate localitățile județului. Din discuțiile cu oamenii, concluzia care s-a desprins a fost că aceștia își doresc o schimbare la nivelul Consiliului Județean și a primăriilor locale:
„Campania doar pare ca e atipică. Să știți că noi am batut judetul în lung și în lat, și candidații noștri au vorbit cu alegătorii din toate localitățile județului. Din dicuțiile cu ei ne-am dat seama că timișenii vor o schimbare și nu mai vor o conducere de stânga la Consiliul Județean și nici în primăriile din judet. Noi, cei din PMP reprezentăm alternativa sănătoasă și serioasă”.