Top 10. Cele mai mari riscuri pentru 2021. La ce crize trebuie să se aștepte omenirea
- Antonia Hendrik
- 21 decembrie 2020, 22:05
6. Confruntările dintre SUA și Iran se vor intensifica
Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian, precum și posibile noi sancțiuni impuse de Administrația Trump împotriva regimului de la Teheran în ultimele săptămâni ale mandatului republicanului la Casa Albă ar putea complica relația lui Biden cu Iranul, inclusiv promisiunea sa de a reînvia acordul nuclear. Experții de la Atlantic Council remarcă faptul că în Iran există o stare de furie generală împotriva Statelor Unite și a Europei și o dezbatere cu privire la următorii pași înainte de alegerile prezidențiale programate pentru luna iunie a anului viitor.
În cazul în care liderul suprem, ayatollahul Khamenei, își va îndeplini promisiunea de a riposta – împotriva Israelului, Emiratelor Arabe Unite sau a instalațiilor petroliere saudite – înainte de 20 ianuarie, acest lucru ar putea declanșa o reacție puternică din partea Administrației Trump, inclusiv bombardarea instalației nucleare de la Natanz. Acest lucru ar putea, la rândul său, să declanșeze un ciclu de confruntări între Washington și Teheran, subminând aspirațiile diplomatice ale lui Biden.
Revenirea SUA la acordul nuclear Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) din care au fost retrase de Trump se bazează pe o revenire iraniană la status quo-ul anterior plus la o dorință din partea iranienilor de a extinde vechiul acord. O negociere pentru prelungirea termenelor privind oprirea activităților nucleare iraniene, înghețarea dezvoltării rachetelor și oprirea vânzărilor de rachete, împreună cu lichidarea războiului din Yemen, în schimbul ușurării sancțiunilor ONU împotriva Iranului, ar putea începe să se reconstruiască un minim de încredere între părțile la acordul nuclear. Dar acest scenariu este departe de a fi o certitudine.
7. SUA și China , ciocnirea din cauza Taiwanului
Taiwanul ar putea fi motivul declanșării unui conflict între SUA-China, ale căror relații traversează un moment tensionat. O dinamică negativă a crescut în ultimul an sau cam așa ceva: fiecare mișcare a Statelor Unite de a arăta sprijin Taiwanului - cum ar fi vânzarea de arme, vizite oficiale la nivel înalt și exerciții militare - a determinat China să facă presiuni asupra Taiwanului. Taiwanul este o problemă existențială pentru Partidul Comunist Chinez. Dacă confruntarea SUA-China se înrăutățește, Xi Jinping s-ar putea simți obligat să meargă spre unificarea Taiwanului cu China continentală. Aceasta nu va însemna neapărat o invazie militară chineză, deși ciocnirile accidentale reprezintă un risc. Mai probabil este o strategie de tip Sun Tzu, broască în apă clocotită, de a stoarce economia Taiwanului, punând datoria Statelor Unite să escaladeze.