Potrivit digi24.ro, tinerii din oraşul Annecy au venit în România într-o excursie de două săptămâni, special pentru a face curăţenie. În timp ce francezii muncesc de dimineaţa până seara, localnicii stau pe marginea şanţului, se holbează miraţi la cei patru tineri muncitori şi comentează ironic. Au râs chiar când li s-a cerut să dea o mână de ajutor.

“Eu m-am implicat de câteva ori dar dacă am văzut că n-ai cu cine…”, spune nonşalant un localnic în vreme ce altul, care abia îşi poate stăpâni râsu, spune că nu s-a gâdit să ajute pentru că nu ştie să vorbească limba acestora. Între timp, tineri francezi au curăţat cimitirul din sat şi s-au apucat să sape un șanț care să protejeze drumul de apele care se scurg de pe deal.

„Totul a început acum câteva luni. Am strâns bani pentru a face călătoria până aici. Am muncit diverse lucruri la oameni acasă, cum ar fi grădinăritul. E o acțiune specifică cercetașilor. Uneori poți să decizi să creezi un proiect, să mergi în străinătate, să călătorești, iar principiul este să ajuți oamenii”, spune Cyprien Vimal du Monteil.

„Unii (localnici) sunt foarte drăguți, unii ne dau mâncare, dar dacă îi întrebăm dacă au nevoie de ajutor nu sunt foarte receptivi”, spune Romain Mistral, student.

„Ei îşi doreau ca să fie şi tineri de la noi, dar ai noştri sunt reticenţi. Râd când aud de astfel de acțiuni, în loc să fi fost împreună”, spune Ion Epure, viceprimarul comunei Grozești.

Mai multe detalii pe digi24.ro.