Doctorii români care se ocupă de imunizarea copiilor au fost avertizați să încerce să convingă părinții să nu se mai opună vaccinărilor, pentru că poliomielita, boală ce poate cauza paralizii, a reapărut în țări unde fusese eradicată.
Virusul poliomielitei poate reveni oricând în Europa, mai ales din cauza scăderii numărului de imunizări din Ucraina, dar și a situației din Siria. Direcțiile de Sănătate din toată țara au primit avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe care l-au transmis medicilor de familie, cei care intră în contact direct cu micuții ce au nevoie de imunizări și cu părinții lor.
De unde ar putea veni virusul
„Mă gândeam să nu îi fac toate vaccinurile băiețelului meu. M-a surprins și m-a convins însă doctorița de familie, care spune să i le fac neapărat, fiindcă ar fi din nou cazuri de poliomie lită la granița României și au primit avertizări în acest sens”, povestește o mămică din Ilfov. În România, vaccinarea contra poliomielitei se face injectabil, în primul an de viață, odată cu alte imunizări, și la vârsta de 9 ani, la școală. Recent, Organizația Mondială a Sănătații a declarat pentru prima dată răspândirea poliomielitei drept o urgență de sănătate publică internațională. „Epidemiile de poliomielită din Asia, Africa și Orientul Mijlociu reprezintă un eveniment extraordinar pentru care este necesar un răspuns internațional. OMS recomandă cetățenilor care provin din țările infectate să poarte cu ei certificate din care să rezulte că au fost imunizați”, atenționează OMS. Țări precum Pakistan și Siria prezintă cel mai mare risc de a exporta virusul poliomielitic în acest an.
Însă, virusul ar putea veni și din Afganistan, Etiopia, Irak, Israel, Somalia. „Și în Ucraina sunt probleme pentru că, în ultimii ani, a scăzut mult numărul de vaccinări. Există risc și pentru copiii români nevaccinați de a lua virusul dacă intră în contact cu refugiați care nu sunt imunizați”, atenționează reprezentanul OMS în România, Victor Olsavszky.
Se poate transmite și prin aer sau prin obiecte contaminate
Atenționare de urgență de la OMS: Medicii de familie, în alertă de poliomielită Doctorii români care se ocupă de imunizarea copiilor au fost avertizați să încerce să convingă părinții să nu se mai opună vaccinărilor, pentru că poliomielita, boală ce poate cauza paralizii, a reapărut în țări unde fusese eradicată În anul 2013, au fost înregistrate oficial 417 cazuri de poliomielită în lume.
În 2014, s-au raportat deja 68 de cazuri până în 30 aprilie, în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, erau doar 24. „Condițiile pentru declararea unei urgențe de sănătate publică au fost îndeplinite”, a declarat Bruce Aylward, asistent al directorului general al OMS. Poliomielita afectează mai ales copiii mai mici de cinci ani. Virusul se transmite prin apă și mâncare contaminate și se multiplică în intestin. Apoi, invadează sistemul nervos, cauzând paralizii. Poate duce la moarte în câteva ore. Infecția se poate transmite atât pe cale fecal-orală, cât și aerogen. În condiții de igienă deficitară, se poate realiza o contaminare intensă a mediului înconjurător, astfel încât devine posibilă și transmiterea prin obiecte contaminate.