Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români că autorităţile din Norvegia au extins controalele la toate frontierele interne până la data de 11 noiembrie 2024.
Cetățenii români pot apela numerele de urgență ale Ambasadei Romîne
Potrivit MAE, cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Norvegia, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, iar apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.
În același timp, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă sau specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.
Reamintim că, pe 14 octombrie, Norvegia a anunțat că introduce controale temporare la frontierele cu alte țări vest-europene, după ce Agenția de Securitate Națională a ridicat nivelul de amenințare teroristă.
Controale la frontiere, în Norvegia
Controalele la frontieră vor fi în vigoare până pe 22 octombrie, potrivit unui comunicat al Poliției, care citează „un cadru de amenințare provocator”.
Pe 8 octombrie Agenția de Securitate, PST, a comunicat că a ridicat nivelul de amenințare al Norvegiei de la „moderat” la „înalt”, al doilea cel mai înalt nivel pe o scară de cinci niveluri. PST a raportat, în special, o creștere a amenințării împotriva obiectivelor evreiești și israeliene.
Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, care permite călătoriile fără controale de identitate. Țara are granițe terestre cu Suedia și Finlanda, membre ale UE și Schengen.
Germania, înainte de Norvegia
În septembrie, Germania a restabilit controalele la frontieră, timp de șase luni, la toate punctele de trecere terestre de la cele nouă granițe, pentru a reduce imigrația și a combate criminalitatea.
Berlinul a stârnit uimire în Europa, când a anunțat că va intensifica controalele la frontierele cu vecinii săi, pentru a face față a ceea ce numește un val de imigrație ilegală.
Astfel de măsuri înseamnă că circulația persoanelor și a mărfurilor în țară este acum supusă controalelor, ceea ce nu este cazul în mod normal între țările din Spațiul Schengen - un grup de state care au desființat oficial controalele reciproce la frontiere.
Adio, Schengen!
Spațiul Schengen, fără granițe, permite celor peste 425 de milioane de cetățeni ai UE, precum și cetățenilor din afara UE care locuiesc sau vizitează UE, să se deplaseze liber între statele membre pentru turism, studii sau afaceri, fără restricții.
Această libertate de circulație permite cetățenilor UE să călătorească, să lucreze și să locuiască în orice țară din Uniunea Europeană, fără a fi nevoie să solicite permise speciale.
Majoritatea țărilor UE fac parte din spațiul Schengen, cu excepția Ciprului și Irlandei. Bulgaria și România au aderat la spațiul Schengen pentru călătorii interne pe mare și pe calea aerului, în martie 2024. Totuși, controalele la frontierele terestre sunt încă în vigoare și discuțiile pentru eliminarea acestora continuă în acest an.