“Atenţie, ţigani! Istoria unei neînţelegeri”, la Helsinki

“Atenţie, ţigani! Istoria unei neînţelegeri”, la Helsinki

Expoziţia internaţională despre romii europeni, la care participă şi Muzeul Astra din Sibiu, este deschisă din această lună la Helsinki, în Finlanda, şi va putea fi vizitată până la finalul lunii august.

Concepută iniţial în 2007, în cadrul programului cultural comun al Capitalelor Culturale Europene de atunci, Luxemburg şi Sibiu, expoziţia este găzduită acum de Villa Hakasalmi.

“Muzeul oferă oportunitatea de a evalua şi de a da la o parte acele prejudecăţi a căror ţintă au fost romii, secole de-a rândul”, spune Oana Burcea, muzeograf sibian care reprezintă Complexul Naţional Muzeal Astra la Helsinki.

Prin realizarea expoziţiei, în 2007, s-a dorit “crearea unei manifestări cu privire la migraţie, dintr-o perspectivă europeană, pentru aceasta colaborându-se cu experţi, artişti şi muzee din diferite ţări, printre care şi muzeul sibian”, precizează Oana Burcea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

“Expoziţia pune în discuţie politica ce interzice cuvinte, dar care nu caută să dea la o parte prejudecăţile”, arată muzeograful sibian, amintind că în Luxembourg această expoziţie a avut o audienţă record şi a dat naştere unor discuţii aprinse. Muzeul de Istorie al Oraşului Luxembourg, care a participat la pregătirea acestei expoziţii, a decis să o itinereze în Finlanda, pentru că tema este actuală şi aici.

Despre romii din România

“Expoziţia vorbeşte mult despre romii din România, a căror tristă istorie şi starea actuală reprezintă o condiţie extremă pe întreg continentul”, spune Oana Burcea.

Expoziţia a fost însă modificată pentru publicul finlandez : “Artistul elveţian Jean-Pierre Zaugg a pregătit această prezentare conformându-se spaţiului oferit de Villa Hakasalmi. Subtilităţile sale, de la covorul verde care umple toate încăperile şi întrebările apăsătoare la eleganţii cai şi caruselul de prost gust, încântă şi deschid noi perspective asupra acestui argument. ”

De asemenea, au căpătat amploare secţiunile dedicate romilor finlandezi.

“Finlanda are o populaţie de 5.200.000 cetăţeni, dintre care 10.000 sunt romi. Acestora le este recunoscută limba prin constituţie. Istoria şi cultura romilor finlandezi sunt bine expuse în publicaţiile şi în activităţile de prezentare dedicate lor. Helsinki găzduieşte pentru prima dată o expoziţie ce tratează  această temă. Pe toată perioada evenimentului, la Villa Hakasalmi va lucra un ghid de origine romă”, mai spune muzeograful sibian.