Atenţie pescari! După Paşti, începe prohibiţia

Atenţie pescari! După Paşti, începe prohibiţia

EXCEPŢIE. Ştiuca, singura specie care poate fi pescuită sportiv, în perioada 15 aprilie-13 iunie a.c.

La 15 aprilie, dată care anul acesta coincide cu prima zi de Paşti, începe prohibiţia la pescuit. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, prohibiţia la pescuitul în scop comercial, recreativ, sportiv şi familial a oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice începe duminică, 15 aprilie 2012, şi se va încheia la diferite date, în funcţie de speciile de peşte şi de zonele piscicole.

Astfel, în toate habitatele piscicole naturale, atît pescuitul comercial cît şi cel sportiv va fi interzis timp de 60 de zile, în perioada 15 aprilie- 13 iunie, inclusiv. În Complexul Razim-Sinoe şi în lacurile litorale, prohibiţia va dura 90 de zile, în perioada 1 aprilie – 29 iunie. În schimb, în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv golful Musura, prohibiţia va dura doar 45 de zile, în perioada 15 aprilie – 29 mai.

Anul acesta există şi o excepţie de la prohibiţie, şi anume, pescuitul la ştiucă. Astfel, în perioada 15 aprilie – 13 iunie, pescuitul ştiucii este admis, dar numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/ sportiv şi a momelilor artificiale, precum şi cu obligaţia eliberării tuturor capturilor în mediul acvatic natural. Cu privire la pescuitul scrumbiei pe Dunăre, perioada de prohibiţie diferă în funcţie de sectoarele fluviului, şi anume: a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 14 aprilie – 23 aprilie inclusiv; b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 20 de zile, în perioada 16 aprilie – 5 mai. c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 26 aprilie-25 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prohibiţia nu se impune în bălţile private, iar în amenajările piscicole situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" activitatea de pescuit este permisă în perioada de prohibiţie, numai dacă administratorii amenajărilor piscicole deţin licenţă de acvacultură, eliberată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, precum şi avizul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". La lostriţă, păstrăv de mare, lipan, mihalţ şi caracudă, pescuitul este interzis tot timpul anului. Păstravul indigen, păstrăvul curcubeu, păstrăvul fântânel şi coregonul pot fi pescuiţi începînd cu data de

30 aprilie, până la 15 septembrie, când se intră în prohibiţie, până la sfârşitul anului.

Pescuitul sturionilor este interzis tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific şi a pescuitului reproducătorilor pentru programele de repopulare a Dunării şi de dezvoltare a acvaculturii de sturioni.

VEZI Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi ministrului mediului şi pădurilor privind prohibiţia pescuitului în anul 2012