Evenimentul Zilei > Actualitate > Atenție, părinți! Moș Crăciun poate aduce jucării periculoase copiilor
Atenție, părinți! Moș Crăciun poate aduce jucării periculoase copiilor

Atenție, părinți! Moș Crăciun poate aduce jucării periculoase copiilor

Autoritățile, precum ANPC, Poliția de frontieră sau Poliția locală, fac ce pot și reușesc să oprească un  număr important de astfel de produse, dar o bună parte ajung totuși pe piață. De aceea este important să cumpărăm jucării pentru cei mici în cunoștință de cauză, cu responsabilitate și mare atenție, ocolind falsurile.

 

De la obiecte care îi pot sufoca pe cei mici, până la unele care conţin substanţe toxice, prin vopselurilor pe care le conţin, jucăriile contrafăcute pot ajunge în mâna copiilor.

Primejdia, la îndemâna celor mici

După cum spun specialiștii, preţul este primul indiciu că jucăria pe care urmează să o cumpărăm poate fi falsificată. Altfel spus, jucăriile prea ieftine trebuie să vă trezească suspiciunea. Pe locul doi se află ambalajul. Ar trebui să ne punem serioase semne de întrebare dacă acesta este deteriorat, dacă nu specifică producătorul (sau este menționat un nume asemănător mărcilor vestite: LEBO în loc de LEGO, Star Warp în loc de Star Wars etc) sau conţine greşeli gramaticale. De asemenea, lipsa etichetei cu specificații în limba română indică un obiect contrafăcut.

 

Sfidând UE

În plus, majoritatea acestor jucării false sunt total neconforme cu cerințele UE. Important, pe site-ul ANPC puteși regăsi și semnalizările RAPEX unde se află nominalizate produse false confiscate pe teritoriul UE și din categoria jocurilor și jucăriilor.  Spre exemplu, acum sunt semnalizate trei tipuri de pistoale cu săgeți ce au în componență substanțe ale căror cantități sunt dăunătoare, jocuri cu piese care, odată înghițite, îi pot sufoca pe copii, și câteva tipuri de păpuși (inclusiv unele la mare modă, desprinse din filmul de animație Frozen 2, proaspăt apărut).

Acțiuni în forță

Pe parte lor, și autoritățile încearcă să îndepărteze pericolul jucăriilor false. Astfel, în Sectorul 4, Poliția locală a efectuat controale la mai multe magazine care pun în vânzare jocuri și jucării. Conform spuselor șefului de serviciu control commercial de la Poliția locala a Sectorului 4, Tudor Ionescu, acțiunea a fost un succes, chiar comercianții apreciind demersul agenților. ”Scopul nostru este acela de a transmite un mesaj: sunte aici și nu vom lăsa ca jucăriile potențial periculoase să ajungă la copiii noștri. Ionescu a declarat că s-au dat amenzi și au fost oprite de la vânzare 250 de jucării, precizând că astfel de acțiuni se efectuează zilnic de către polițiștii locali.

Falsuri din China

Pe de altă parte, Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă din Constanța au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute, pe numele unui cetățean român, în urma descoperirii împreună cu lucrătorii vamali, într-un container sosit din China, a unor bunuri în valoare de peste 165.000 lei. În urma controlului, au fost descoperite 5.715 jucării susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute. La Baia Mare, în urma controalelor de pe 4 decembrie, au fost constatate 31 de infracțiuni, 29 de contrafacere de mărfuri și 2 de contrabandă. Totodată, au fost indisponibilizate 243 cutii cu jucării contrafacute, purtând însemnul unor mărci identice sau similare cu cele înregistrate, în valoare de aproximativ 4.500 de lei, conform IPJ.